Ciasto Król Jesieni jest 10x lepsze od ciasta marchewkowego. Zrobisz w mig

shareinfo.pl 1 tydzień temu
fot. screen Youtube / @valeriaECOCooking

W naszej letniej kuchni zwykle rządzą wypieki z owocami, ale jesienią też nie musimy się ograniczać. Chociaż sezon na truskawki, wiśnie, porzeczki czy inne owoce już dawno się skończył, to na inne dopiero się zaczyna. Na przykład dynia nadaje się do przygotowania wielu deserów. W połączeniu z marchewką stworzy coś niesamowitego, co nie umknie uwadze choćby najbardziej wybrednym. Dzisiejszy deser stoi na czele wszystkich jesiennych wypieków. Nie bez powodu nazywają go Królem Jesieni. Poznaj przepis na słodki wypiek z nutą dyni, marchewki i orzechów.

Ciasto dyniowo-marchewkowe to bogactwo smaku, a każdy kęs uszczęśliwia podniebienie. Nie wiadomo, co jest smaczniejsze, czy ciasto z dyni i marchewki, czy krem obecny na górze deseru. Połączenie tych obu warstw zasługuje na gwiazdkę Michelin. Od dziś dynia i marchewka będą twoimi ulubionymi surowcami do robienia ciast. Oczywiście do szczęścia potrzebują też dodatków zapachowych, dlatego nie zapomnij o cynamonie i wanilii, które podrasują smak kompozycji. jeżeli zamienisz cukier na miód, twój wypiek zyska bardziej wyrafinowany smak. Zobacz, czy masz wszystkie składniki z poniższej listy. jeżeli tak, to możesz zaczynać!

Przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe „Król Jesieni”

Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g przetartej dyni
250 g marchewki
4 jajka
140 g cukru lub miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na krem:
100 g cukru pudru
200 g serka typu Philadelphia
100 g masła w temp. pokojowej

Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na większych oczkach, odkładamy. Jajka z cukrem miksujemy na pulchny krem, a potem przekładamy mąkę, sól, proszek, cynamon i olej, ucieramy, aż powstanie jednolita masa.

Dodajemy do niej marchewkę, przecier z dyni, orzechy i aromat waniliowy, wolno mieszamy i przekładamy ciasto do blachy wyścielonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 50-55 minut. Studzimy.

Na krem: miękkie masło ucieramy z pudrem i serkiem philadelphia. Masę równo rozprowadzamy na wypieku i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału