Ciasto kostka hiszpańska. Przepis na wyśmienite ciasto z obłędnie pysznym kawowym kremem i bezą. Po prostu palce lizać

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto kostka hiszpańska to pyszne połączenie kawy, czekolady i bezy. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Ciasto idealnie nadaje się na święta lub inną specjalną okazję. Twoi bliscy będą zachwyceni! Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis.

Przepis na ciasto kostka hiszpańska

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + schłodzenie w lodówce
porcja na blaszkę 25x36 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto:

  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • ok. 100 ml mocnej kawy do nasączenia,
  • 5 łyżek kwaskowatego dżemu np. porzeczkowego,

krem maślany czekoladowo-kawowy:

  • 180 ml mleka,
  • 250 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 szklanka cukru pudru, w przypadku czekolady mlecznej można dodać trochę mniej cukru,
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 6 większych bezików,

krem z mascarpone:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao do dekoracji.

Zobacz także:Ciasto zemsta teściowej. Ten przepis zaskoczy waszych gości. Obłędnie pyszne ciasto z kremem i owocami

Jak zrobić ciasto kostka hiszpańska?

  1. W miseczce połącz mąkę i kakao.
  2. Rozdziel jajka. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka zacznij ubijać mikserem, dodaj szczyptę soli, a gdy zaczną gęstnieć wsyp porcjami cukier.
  4. Zmniejsz obroty miksera, do ubitych białek dodaj żółtka, a następnie wsypuj porcjami mąkę z kakao.
  5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
  6. Piecz ok. 30 minut. Przestudź.
  7. Mleko zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj do niego czekoladę, po kilku minutach wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Wystudź.
  8. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  9. Dodaj czekoladową masę, wanilię i kawę. Zmiksuj na jednolity krem.
  10. Dodaj do kremu połamane bezy i wymieszaj.
  11. Ciasto nasącz kawą i posmaruj dżemem.
  12. Wyłóż na ciasto krem, delikatnie wygładź i schowaj do lodówki na ok. 2 godziny.
  13. Po tym czasie przygotuj warstwę kremu: najpierw ubij zimną śmietankę razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i kawę rozpuszczalną. Wymieszaj.
  14. Wyłóż na ciasto śmietanowy krem.
  15. Oprósz ciasto warstwą kakao.

Kostka hiszpańska. Przepis na wyśmienite ciasto z kawowo-cze...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału