Przepis na ciasto kostka hiszpańska
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + schłodzenie w lodówce
porcja na blaszkę 25x36 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 40 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- ok. 100 ml mocnej kawy do nasączenia,
- 5 łyżek kwaskowatego dżemu np. porzeczkowego,
krem maślany czekoladowo-kawowy:
- 180 ml mleka,
- 250 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
- 350 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 szklanka cukru pudru, w przypadku czekolady mlecznej można dodać trochę mniej cukru,
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej,
- opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 6 większych bezików,
krem z mascarpone:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki kakao do dekoracji.
Zobacz także:Ciasto zemsta teściowej. Ten przepis zaskoczy waszych gości. Obłędnie pyszne ciasto z kremem i owocami
Jak zrobić ciasto kostka hiszpańska?
- W miseczce połącz mąkę i kakao.
- Rozdziel jajka. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Białka zacznij ubijać mikserem, dodaj szczyptę soli, a gdy zaczną gęstnieć wsyp porcjami cukier.
- Zmniejsz obroty miksera, do ubitych białek dodaj żółtka, a następnie wsypuj porcjami mąkę z kakao.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
- Piecz ok. 30 minut. Przestudź.
- Mleko zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj do niego czekoladę, po kilku minutach wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Wystudź.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj czekoladową masę, wanilię i kawę. Zmiksuj na jednolity krem.
- Dodaj do kremu połamane bezy i wymieszaj.
- Ciasto nasącz kawą i posmaruj dżemem.
- Wyłóż na ciasto krem, delikatnie wygładź i schowaj do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie przygotuj warstwę kremu: najpierw ubij zimną śmietankę razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i kawę rozpuszczalną. Wymieszaj.
- Wyłóż na ciasto śmietanowy krem.
- Oprósz ciasto warstwą kakao.
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: