Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto, które zrobiło furorę na moim
. Ciasto jasny poduszkowiec zawdzięcza swoją nazwę poduszkom, które powstają z zatopienia masy serowej w lekkim cieście biszkoptowym.
Ciasto jasny poduszkowiec
Ciasto jasny poduszkowiec smakuje jak delikatny serniczek zatopiony w puszystym cieście biszkoptowym. Do jego przygotowania potrzebne są same podstawowe składniki, które na pewno macie w swoim domu. Ciasto robi się gwałtownie i przyjemnie. Najważniejsze w cieście jest użycie dobrej jakości twarogu. Może to być twaróg tłusty, który sam zmielimy. A może to być ser z wiaderka. Ja jestem wielką fanką gotowych serów z wiaderka i właśnie takiego użyłam. Zobaczcie dalej w przepisie jakie marki serów polecam do tego ciasta.
Ciasto piecze się szybko, ładnie rośnie. Przepis jest na dużą blaszkę - taką jak mamy w wyposażeniu naszego piekarnika. Gdybyście takiej nie mieli to użyjcie największej blaszki jaką macie i odrobinę wydłużcie czas pieczenia.
Ciasto jasny poduszkowiec
Składniki na ciasto jasny poduszkowiec
Aby przygotować ciasto jasne potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będzie 5 dużych jajek, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.
- cukier - nadaje ciastu odpowiednią słodycz.
- woda - nadaje ciastu wilgotności.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu ciasto pięknie wyrasta. Potrzeba 15g czyli około 3 i 3/4 łyżeczki.
Składniki na ciasto jasne
Aby przygotować masę serową potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.
- zmielony twaróg - najczęściej używam gotowego sera z wiaderka. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica.
* Jeśli używacie innego twarogu z wiaderka niż ja to proponuję do masy serowej dodać 1 budyń w proszku, bo wtedy masa serowa będzie za luźna. - cukier i cukier wanilinowy - aby uzyskać odpowiednią słodycz.
Składniki na masę serową
Jak przygotować ciasto jasny poduszkowiec?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
- CIASTO JASNE: Ubij żółtka z cukrem i wymieszaj z wodą i olejem. Ubij białka.
- Wymieszaj ciasto z suchymi składnikami, a następnie z pianą z białek. Przełóż ciasto do blaszki i wyrównaj wierzch.
- Na cieście wyciśnij kratkę z masy serowej. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
- MASA SEROWA: Wymieszaj ze sobą żółtka, cukier, cukier wanilinowy i zmielony twaróg. Następnie połącz z ubitymi białkami.
Przygotowanie ciasta jasnego
Przygotowanie ciasta jasnego
Masę serową przygotuj tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.
Przygotowanie masy serowej
Ciasto przed pieczeniem
Ciasto oprósz cukrem pudrem
Więcej przepisów na wyśmienite serniki
- Sernik gotowany z pierniczkami
- Sernik bez spodu
- Sernik baskijski
- Sernikotoffi z malinami
Ciasto jasny poduszkowiec
Ciasto jasny poduszkowiec
To serniczek zatopiony w lekkim cieście biszkoptowym. Smakuje i wygląda obłędnie. Idealny do kawki i herbaty.
Ciasto jasny poduszkowiec
Składniki:
- CIASTO JASNE:
- 5 dużych jajek,
- 200g cukru (1 szklanka),
- 125ml oleju (1/2 szklanki),
- 125ml wody (1/2 szklanki),
- 15g proszku d0 pieczenia (1/2 opakowania),
- 320g mąki pszennej (około 2 szklanki z czubkiem),
- MASA SEROWA:
- 625g trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 70g cukru (1/3 szklanki),
- 2 jajka
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.
CIASTO JASNE: Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy żółtka oraz cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy wodę i olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie przy pomocy szpatułki z ciastem.
Ciasto przekładamy do blaszki. Wyrównujemy. Masę serową przekładamy do szprycy lub rękawa zakończonego tylką gwiazdką. Na cieście wyciskamy kratkę. Ciasto pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek. W misce umieszczamy zmielony twaróg, cukier i cukier wanilinowy oraz żółtka. Miksujemy je razem przez kilkadziesiąt sekund do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą serową delikatnie szpatułką tuż przed wyłożeniem na ciasto. Bardzo istotne jest, aby masę serową wymieszać z białkami tuż przed wyłożeniem na ciasto - w przeciwnym wypadku podejdzie wodą.
Do masy serowej można dodać dodatkowo startą skórkę z cytryny.
Życzę smacznego!