Jajko sadzone to zaskakujące ciasto bez pieczenia na wielkanocny stół. Efektowny wygląd zawdzięcza sernikowi na zimno z mascarpone, rolę żółtek pełnią brzoskwinie. Całość zalana jest przeźroczystą galaretką. Porcja ciasta do złudzenia przypomina jajko sadzone. Jest pyszne, lekkie jak ptasie mleczko i oczywiście szybkie do zrobienia.
Składniki:
Podane składniki są na dużą blachę. Szklanka to pojemność 250ml.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 galaretki cytrynowe
- 500ml wrzątku
- 1 serek mascarpone (opakowanie 250g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30 – 36%
Spód ciasta:
- około 200g biszkoptów (mogą być okrągłe lub podłużne jak np. do Tiramisu)
Poncz do nasączenia biszkoptów:
- pół szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie możesz zastąpić kroplami aromatu cytrynowego)
Wierzch ciasta:
- brzoskwinie lub morele z puszki (2 puszki około 800g owoców po odsączeniu)
- 2 galaretki winogronowe (przeźroczyste)
- 700 ml wrzątku
Sposób wykonania ciasta jajko sadzone.
Ciasto popularne jest na wielu blogach kulinarnych. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z kilku składników. Uda się każdemu :-). Święta Wielkanocne to z pewnością idealny czas na przygotowanie tego ciasta. W gorące, letnie dni sprawdzi się jako orzeźwiający deser.
Przygotowuję spód ciasta na biszkoptach.
Krok 1. Wykonanie ciasta rozpoczynam od przygotowania dużej blaszki 25 x 36cm. Polecam blachę z odpinanym brzegiem. Wyścielam ją papierem do pieczenia. Na dnie układam biszkopty, tak aby wyścieliły całe dno.
Przygotowuję poncz: do połowy szklanki wlewam wodę, mieszam z 1 łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżeczki soku z cytryny. Biszkopty dzięki pędzelka nasączam delikatnie przygotowanym ponczem.
Krok 2. Następnie w pół litrze wrzątku (zamiast po 500ml na 1 galaretkę jak jest na opakowaniu) rozpuszczam dwie galaretki cytrynowe i odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Pilnuję, aby była płynna.
Krok 3. Do miski wlewam śmietankę 30%, dodaję cukier puder i wkładam mascarpone. Całość miksuję na dużych obrotach do uzyskania gęstej, ubitej masy.
Ser z wiaderka miksuję i łącze z masą śmietanową, mieszając na małych obrotach. Na koniec wlewam przestudzoną galaretkę cytrynową i chwilkę mieszam na małych obrotach do połączenia się składników.
Przygotowuję warstwę jajka sadzonego.
Krok 4. Powstałą masę serową wylewam na biszkopty i wyrównuję. Następnie odstawiam w chłodne miejsce żeby masa stężała. Czas zastygnięcia około 1 godziny.
Krok 5. W tym czasie w 700 ml wrzątku rozpuszczam 2 galaretki winogronowe (zamiast po 500ml na 1 galaretkę jak jest na opakowaniu). Odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Pilnuję, aby była płynna.
Krok 6. Brzoskwinie osączam z syropu, pod koniec osączania układam je na ręczniku papierowym, aby ostatecznie odsączyć. Po odsączeniu układam połówki brzoskwiń oczywiście wypukłą stroną, w równych rzędach na zastygniętej masie serowej. Lekko dociskam je do masy serowej. jeżeli użyjesz brzoskwiń, to będzie mniej rzędów niż przy użyciu moreli.
Krok 7. Całość zalewam tężejącą galaretką i wynoszę w chłodne miejsce do zastygnięcia. Minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wówczas masa będzie solidnie zastygnięta, a biszkopty miękkie.
Wskazówki.
Do ciasta użyłam brzoskwiń z puszki. Możesz także użyć moreli z puszki, wówczas będziesz miała mniejsze porcje ciasta. Każda porcja to oczywiście 1 sadzone jajko :-).
Ciasto możesz z pewnością udekorować np posiekanymi pistacjami, które imitują szczypiorek :-).