Przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego jest multum. Bez wahania stwierdzamy, iż jego wynalezienie na zawsze odmieniło los kulinariów. Gdyby kiedyś zabrakło ci go w potrzebie, musisz wiedzieć jak zrobić domowe ciasto francuskie. To nie takie trudne, jak myślisz!
Uwierz nam – domowe ciasto francuskie przyda ci się nieraz. W końcu używamy tego produktu nie tylko do przygotowywania słodkości, ale również dań wytrawnych. To wręcz niesamowite, ile razy nam się już przydawało. Zresztą – na pewno widać to po filmach na naszym kanale na YouTube.
Poza sytuacjami, w których naprawdę jesteśmy zdani tylko na nasze umiejętności, bo sklepy zamknięte, a nas akurat naszło na rogale z ciasta francuskiego, to po prostu satysfakcjonująca sprawa, kiedy potrafimy wykonać całe danie od A do Z. Dziś dołączysz do grona tych kucharzy. Oto jak zrobić domowe ciasto francuskie w kilku prostych krokach.
Jak zrobić domowe ciasto francuskie – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel
Domowe ciasto francuskie
Składniki:
- 100 g niesolonego masła
- 250 g margaryny
- 200 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ciepłe masło umieść w naczyniu. Dosyp do niego sól i wymieszaj – na przykład dzięki rózgi kuchennej. Kiedy składniki się połączą, do tego samego naczynia dodaj mąkę i przez chwilę mieszaj.
Teraz wlej do przygotowanych składników wodę. Wymieszaj na początku dzięki łopatki, a następnie wyrób ciasto dłońmi. Kiedy konsystencja masy będzie już jednolita, przykryj ją folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne. Wyrabiaj je wtedy jeszcze kilka minut. Następnie wyłóż je na blat i podziel na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj kulę i przykryj folią, żeby nie wysychały.
Margarynę również podziel na 4 kawałki. Teraz postępuj następująco: wyjmuj po kawałku wyrobionej masy, rozpłaszcz je, na środek każdego ułóż po kawałku margaryny i zawiń je ciastem. Każdą przygotowaną w ten sposób część rozwałkuj na długie na około 40 centymetrów płaty. Powinny mieć one kształt prostokątów.
Teraz pozostaje ci już tylko zwinąć płaty w rulony. Kiedy skończysz, wyłóż je na blat i jeszcze raz rozwałkuj. Tak przygotowane ciasto jest już idealnie elastyczne. Złóż je na trzy razy i zawiń w folię. Możesz je teraz wykorzystać, jak tylko chcesz. Miłego gotowania!
A poniżej znajdziesz interesujące sposoby na wykorzystanie ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.