Ciasto dyniowe z kremem i polewą

gotujzcukiereczkiem.pl 6 dni temu

Sezon dyniowy oficjalnie rozpoczęty! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na rewelacyjne ciasto dyniowe z kremem śmietankowym i polewą budyniową przygotowaną na soku Kubuś. Ciasto robi się dość gwałtownie i przyjemnie. Zwłaszcza jeżeli ciasto upiecze się wcześniej to przygotowanie kremów zajmuje mało czasu.

Ciasto jest wilgotne, soczyste, słodziutkie, ładnie się kroi. Naprawdę pysznie smakuje.

Ciasto dyniowe z kremem i polewą

Więcej przepisów na ciasta dyniowe

  • Wyśmienite ciasto dyniowe
  • Wiejskie ciasto dyniowe
  • Sernik dyniowy z kajmakiem

Ciasto dyniowe z kremem i polewą

Takiego ciasta dyniowego jeszcze nie jadłaś!

Ciasto dyniowe z kremem i polewą

Składniki:

  • CIASTO DYNIOWE:
  • 250g dyni startej na małych oczkach,
  • 200g cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 200ml oleju,
  • 300g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • KREM BUDYNIOWY Z SOKIEM:
  • 375ml soku Kubuś,
  • 3/4 opakowania galaretki pomarańczowej,
  • 3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 125g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

CIASTO DYNIOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą dynię, mieszamy.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu z ciasta ścinamy wystający czubek i kroimy je na 2 równe części. A odkrojoną część kruszymy.

Jeden z blatów ciasta układamy w tortownicy. Wylewamy na niego jeszcze ciepły krem budyniowy i od razu przykrywamy drugim blatem. Następnie zostawiamy ciasto na kilkanaście minut aż krem ostygnie. po tym czasie wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy. Oprószamy pokruszonym ciastem.

Ciasto jest gotowe. Chowamy je do lodówki. Smacznego!

KREM BUDYNIOWY Z SOKIEM: Do rondelka wlewamy 1 szklankę soku. Zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujący się sok. Mieszamy i zagotowujemy. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy od razu galaretkę. Mieszamy do dobrego rozpuszczenia galaretki. Krem jest gotowy.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

*Używam zwykle śmietany kremówki 36% Piątnica.

Ciasto dyniowe z kremem i polewą

Jeśli przygotujesz ciasto dyniowe z kremem i polewą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta z kremem Dyniowe Warzywne


#budyń #galaretka #jesień #serek mascarpone #śmietana kremówka #sok kubuś #tortownica 24cm #Weekendowa Cukierenka #wypieki z olejem

Idź do oryginalnego materiału