Sezon dyniowy oficjalnie rozpoczęty! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na rewelacyjne ciasto dyniowe z kremem śmietankowym i polewą budyniową przygotowaną na soku Kubuś. Ciasto robi się dość gwałtownie i przyjemnie. Zwłaszcza jeżeli ciasto upiecze się wcześniej to przygotowanie kremów zajmuje mało czasu.
Ciasto jest wilgotne, soczyste, słodziutkie, ładnie się kroi. Naprawdę pysznie smakuje.
Ciasto dyniowe z kremem i polewą
Więcej przepisów na ciasta dyniowe
- Wyśmienite ciasto dyniowe
- Wiejskie ciasto dyniowe
- Sernik dyniowy z kajmakiem
Ciasto dyniowe z kremem i polewą
Takiego ciasta dyniowego jeszcze nie jadłaś!
Ciasto dyniowe z kremem i polewą
Składniki:
- CIASTO DYNIOWE:
- 250g dyni startej na małych oczkach,
- 200g cukru,
- 3 duże jajka,
- 200ml oleju,
- 300g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- KREM BUDYNIOWY Z SOKIEM:
- 375ml soku Kubuś,
- 3/4 opakowania galaretki pomarańczowej,
- 3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
CIASTO DYNIOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą dynię, mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu z ciasta ścinamy wystający czubek i kroimy je na 2 równe części. A odkrojoną część kruszymy.
Jeden z blatów ciasta układamy w tortownicy. Wylewamy na niego jeszcze ciepły krem budyniowy i od razu przykrywamy drugim blatem. Następnie zostawiamy ciasto na kilkanaście minut aż krem ostygnie. po tym czasie wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy. Oprószamy pokruszonym ciastem.
Ciasto jest gotowe. Chowamy je do lodówki. Smacznego!
KREM BUDYNIOWY Z SOKIEM: Do rondelka wlewamy 1 szklankę soku. Zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujący się sok. Mieszamy i zagotowujemy. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy od razu galaretkę. Mieszamy do dobrego rozpuszczenia galaretki. Krem jest gotowy.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Przygotowanie kremu śmietankowego
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zwykle śmietany kremówki 36% Piątnica.
Ciasto dyniowe z kremem i polewą