Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest bardzo puszyste i mięciutkie. Zachowuje świeżość choćby kolejnego dnia. A w połączeniu z budyniem i kruszonką smakuje po prostu rewelacyjnie! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny drożdżowy wypiek.

Ciasto to przygotowane jest z dodatkiem maślanki zamiast mleka. Oprócz tej małej zmiany jego przygotowanie niczym nie różni się od zwykłego ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy rozczyn, później wyrabiamy ciasto i odstawiamy do dwukrotnego wyrastania (pierwsze w misce, a drugie w blaszce). Bardzo często przygotowuje drożdżówki z budyniem. Pomyślałam więc, czemu nie wyłożyć budyniu na ciasto drożdżowe. Ten pomysł okazał się hitem. Na wierzch wysypałam kruszonkę i do piekarnika. Podczas pieczenia w domu unosił się piękny zapach. I co Wam powiem to Wam powiem, ale to połączenie jest genialne! A przy tym, ciasto jest dużo szybsze i prostsze do zrobienia niż tradycyjne drożdżówki. Maślane i puszyste ciasto, delikatny i kremowy budyń, a na wierzchu chrupiąca maślana kruszonka. Pokochacie to ciasto od pierwszego kęsa!

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Więcej przepisów na ciasta drożdżowe

  • Mleczny chlebek do odrywania
  • Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
  • Strucla serowo-budyniowa
  • Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest bardzo puszyste i mięciutkie. Zachowuje świeżość choćby kolejnego dnia. A w połączeniu z budyniem i kruszonką smakuje po prostu rewelacyjnie!

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 600g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 120g cukru,
  • 150ml maślanki,
  • 50ml wody,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej,
  • 70g cukru,
  • 70g masła,
  • Szczypta soli,
  • BUDYŃ:
  • 500ml mleka,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.

Przygotowanie kruszonki

BUDYŃ: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Budyń zdejmujemy z ognia. Przykrywamy go i odstawiamy do przestudzenia. Przed wyłożeniem na ciasto może być letni. Nie musi być całkowicie zimny.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł.

Podrośnięty rozczyn na ciasto

W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość

Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy budyń. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.

Na ciasto wykładamy budyń i kruszonkę

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Życzę smacznego!

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta drożdżowe


#blaszka 20x35cm #budyń #drożdże #maślanka #Weekendowa Cukierenka #wypieki na maśle #zima

Idź do oryginalnego materiału