Ciasto drożdżowe mojej babci to majstersztyk. Rośnie jak oszalałe

g.pl 1 dzień temu
Przygotowanie ciasta drożdżowego to bułka z masłem. Przepis na ten produkt zna praktycznie każdy miłośnik deserów. Nie wszyscy jednak wiedzą, na jakie elementy warto zwrócić uwagę, aby masa była puszysta i wilgotna. Nie na darmo mówi się, iż diabeł tkwi w szczegółach.
Ciasto drożdżowe to najważniejszy element wielu deserów. Od jego struktury w dużej mierze jest uzależniony efekt wizualny wypieku, a także smak. Przygotowanie jest bardzo proste, dlatego wiele osób nie przykłada większej uwagi do szczegółów. Okazuje się jednak, iż odgrywają one kluczową rolę w procesie wyrastania masy. Zobacz, jakich błędów nie popełniać, o ile chcesz, aby ciasto gwałtownie się podniosło i było pulchne. Dzięki tej metodzie przyrządzanie słodkich przekąsek będzie przynosić ci jeszcze więcej satysfakcji.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Ciasto drożdżowe - przepis. Sukces będziesz zawdzięczać tym szczegółom
Przed przystąpieniem do wyrabiania masy upewnijmy się, iż wszystkie produkty, których chcemy użyć, mają aktualną datę ważności. W przypadku drożdży najlepiej sięgnąć po nowe opakowanie. Trzymane zbyt długo w szafce lub lodówce mogą być zwietrzałe. Innymi składnikami, na które również warto zwrócić uwagę, jest woda i mleko. Nie należy stosować pierwszego lepszego napoju.
Zobacz też: Moja babcia sypie tym owoce przed lepieniem pierogów. Sok nigdy nie wypływa
Do tworzenia ciasta drożdżowego użyj przegotowanej, ostudzonej wody oraz mleka w temperaturze ok. 37 stopni Celsjusza. Kolejnym istotnym aspektem wpływającym na proces wyrastania ciasta jest także temperatura otoczenia. Nie wystarczy przykrycie masy ściereczką. Miskę, w której nasz przyszły składnik wypieku wypoczywa, należy trzymać w ciepłym pomieszczeniu. Unikaj zostawiania go na przeciągu. Na koniec zadbaj o odpowiednie naczynie, w którym ciasto będzie zwiększać swoją objętość. To właśnie od niego jest uzależniona jakość konsystencji wyrobu.


Co zrobić, aby ciasto drożdżowe szybciej wyrastało? Unikaj trzymania go w tym rodzaju miski
Ceramika, szkło, metal, a może plastik? Istnieje kilka opcji misek, w których możemy trzymać ciasto i czekać, aż wyrośnie. Warto jednak pominąć w tym zestawieniu naczynia wykonane z tworzywa sztucznego. Nie można ich bowiem poddać zabiegom podgrzewania, które odgrywają kluczową rolę podczas pracowania drożdży. choćby o ile byśmy się na to uparli i tak kilka pożytku będziemy z tego mieli, ponieważ plastik gwałtownie się ochładza. Ceramiczną, szklaną i metalową miskę można natomiast przelać wrzątkiem, zanurzyć w gorącej kąpieli lub podgrzać w mikrofali albo piekarniku. Wybierz jeden z tych zabiegów i ogrzej naczynie, zanim wrzucisz do niego ciasto.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału