Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z borówkami.Znajdziecie w nim pyszną masę budyniową z galaretką o smaku cytrynowym, świeże borówki zalane galaretką i pyszny krem śmietankowy z serkiem mascarpone. Lekko, pysznie, świeżo, a przede wszystkim szybko!
Do ciasta wykorzystałam podłużne biszkopty takie jak do tiramisu. Kupując podłużne biszkopty zwróćcie uwagę czy są idealnie proste. Niestety łatwo się nadziać i kupić biszkopty o nierównych, pofalowanych krawędziach.
Więcej przepisów na ciasta z borówkami
- Sernik na zimno
- Czekoladowa tarta
- Fit sernik na zimno
- Biszkopt z bitą śmietaną
Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem bez pieczenia
Delikatne w smaku, kremowe, nie za słodkie. Dzięki użyciu biszkoptów ciasto robi się ekspresowo. Sprawdzi się idealnie do kawy na letni podwieczorek na świeżym powietrzu.
Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem
Składniki:
- około 500g podłużnych biszkoptów,
- PONCZ:
- 1/2 szklanki wody,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- MASA BUDYNIOWA:
- 4 szklanki mleka,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2*40g),
- 2 galaretki cytrynowe,
- GALARETKA Z BORÓWKAMI:
- 2 galaretki borówkowe
- 500g borówek,
- 3 szklanki wody,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- skórka starta z 1 cytryny,
- odrobina aromatu cytrynowego,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 3 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1 szklanka) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretki (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.
GALARETKA Z BORÓWKAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity. Dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny oraz odrobinę aromatu cytrynowego i mieszamy do połączenia.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je równomiernie połową ponczu. Następnie wylewamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Masa powinna być ostudzona i powinna lekko tężeć. Blaszkę wkładamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut aż masa budyniowa całkowicie zastygnie.
Po tym czasie wykładamy borówki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Gdy galaretka już prawie stężeje, ale jeszcze niecałkowicie, to układamy drugą warstwę z biszkoptów. (Ważne jest, aby galaretka całkowicie nie stężała, bo wtedy biszkopty ładnie skleją się z galaretką i nie będą odrywać się od ciasta w czasie krojenia.) Biszkopty nasączamy resztą ponczu. Rozsmarowujemy na nich krem śmietankowy. Wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem bez pieczenia