Ciasto cukiniowo-jabłkowe

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Cukinia to mocno uniwersalne warzywo - sprawdza się zarówno w daniach "na słono", jak i w słodkich wypiekach. Tym razem w towarzystwie jabłka stworzyła bardzo przyjemne, wilgotne ciasto. Takie w sam raz do poobiedniej kawy ;)


Podaną ilością ciasta wypełnisz keksówkę o wymiarach 26 cm x 15 cm x 6 cm.
Pieczenie - 180 stopni, góra-dół, 55-60 minut.

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej (typ dowolny, tym razem użyłam 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 120 g mąki tortowej)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 75 ml oleju
  • ok. 180 g jabłek (2 małe nieobrane)
  • ok. 400 g cukinii (1 mniejsza nieobrana)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,75 łyżeczki sody
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Cukinię myjemy, jeżeli warzywo pochodzi z pewnego źródła - nie obieramy już ze skórki, tylko od razu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy i NIE odsączamy.
  2. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Również ścieramy na tarce o grubych oczkach - możemy ścierać od razu do cukinii. Odstawiamy.
  3. Do miseczki wsypujemy i mieszamy ze sobą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę.
  4. Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i roztrzepujemy trzepaczką. Cukier nie musi się rozpuścić w jajkach, wystarczy, iż masa będzie w miarę jednolita.
  5. Następnie dodajemy wcześniej wymieszane składniki suche i mieszamy przez chwilę (łyżką lub szpatułką) do połączenia składników. Otrzymane ciasto będzie gęste i "zbite".
  6. Do ciasta dodajemy startą cukinię i jabłka. Dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania "luźniejszego", lekko lejącego się ciasta.
  7. Ciasto przekładamy do przesmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy.
  8. Keksówkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, góra-dół, ok. 55 minut, do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto po ok. 10 minutach od wyjęcia z piekarnika wyciągamy z foremki i przekładamy do wystudzenia na kratkę.
Wystudzone ciasto możemy jeszcze udekorować polewą czekoladową, jednak jest ono na tyle smaczne, iż nie wymaga dalszych zabiegów ;)





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału