Ciasto arbuz

gotujzcukiereczkiem.pl 1 miesiąc temu

Ciasto arbuz to nowa propozycja na ciasto szpinakowe w ramach "Weekendowej Cukierenki". Składa się z puszystego biszkoptu z dodatkiem szpinaku, lekkiego kremu śmietankowego oraz galaretki z zatopionymi borówkami. Ciasto wizualnie przypomina arbuza. Smakuje pysznie. Jest dość łatwe do przygotowania.

Bardzo lubię przygotowywać ciasta ze szpinakiem, bo mają piękny, naturalny zielony kolor, ale szpinaku w nich nie czuć. Tutaj najlepiej sprawdzi się świeży szpinak.

Ciasto arbuz

Więcej przepisów na ciasta szpinakowe

  • Jajko sadzone
  • Leśny mech
  • Kostka truskawkowa
  • Babeczki leśny mech

Ciasto arbuz

Pyszna propozycja na letnie ciasto. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości.

Ciasto arbuz

Składniki:

  • BISZKOPT SZPINAKOWY:
  • 3 średnie jajka,
  • 75g cukru,
  • 75ml oleju,
  • 60g świeżego szpinaku,
  • 130g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 150g serka mascarpone,
  • 35g cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • kilkanaście borówek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 400ml wody

Przygotowanie:

BISZKOPT SZPINAKOWY: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.

Szpinak z olejem miksujemy blenderem

Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Szpinak i olej umieszczamy w pojemniku i miksujemy na gładko blenderem.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do miski i miksujemy do otrzymania gęstej piany. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Po dodaniu łyżki cukru miksujemy około 2-3 minut i dodajemy wówczas kolejną. Gdy cukier się skończy to zbieramy pianę ze ścianek szpatułką i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy po kolei żółtka i chwilkę jeszcze ubijamy. Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy już delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.

Ciasto pieczemy około 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy je w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie z ciasta odkrawamy wierzchnią część.

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto arbuz

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

*Używam zwykle śmietany kremówki 36% Piątnica.

ZŁOŻENIE CIASTA: W tortownicy (lub rancie) układamy blat biszkoptu szpinakowego. jeżeli chcemy możemy go troszkę nasączyć. Smarujemy go równomiernie kremem. Następnie wykładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!

Ciasto arbuz

Jeśli przygotujesz ciasto arbuz to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Borówka amerykańska Szpinak Szpinakowe Warzywne


#galaretka #serek mascarpone #śmietana kremówka #tortownica 24cm #Weekendowa Cukierenka #wypieki z olejem

Idź do oryginalnego materiału