Ciasto amerykańskie - sprawdzony przepis
Liczba porcji: ok. 20 kawałków
Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki oliwy lub oleju,
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki orzechów,
- 4 jabłka – może być antonówka lub szara reneta,
- 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie).
quiz
Co wiesz o jabłkach?[QUIZ]
Jak zrobić ciasto z jabłkami i orzechami?
- Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski razem z innymi sypkimi składnikami: cukrem, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Rozbij jajka i dorzuć je do sypkich składników w misce.
- Do miski dolej olej lub oliwę.
- Wsyp orzechy i opcjonalnie rodzynki.
- Obierz i pokrój w kostkę jabłka, następnie dodaj je do miski.
- Wymieszaj wszystkie składniki mikserem lub ubij trzepaczką.
- Połączoną masę przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.
Zobacz także: Jak zrobić dżem z jabłek?
Ciasto amerykańskie doskonałe na każdą okazję
Ciasto z jabłkami i orzechami idealnie pasuje jako deser po obiedzie, szczególnie jesienią, gdy mamy wysyp tych owoców. Ponieważ jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, warto je piec, gdy spodziewasz się gości. Jest puszyste i wilgotne, dlatego bardzo lubią je dzieci. Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami śmiało może zastąpić tak popularną szarlotkę.
Zobacz także inne dania z jabłkami i orzechami ze Strony Kuchni: