Ciasto amerykańskie – przepis na pyszny wypiek z jabłkami i orzechami. Jest banalnie proste w przygotowaniu, a także świetnie smakuje

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/ALEKKO


Ciasto amerykańskie to taki idealny wypiek na jesień. Ma w sobie składniki - jabłka i orzechy - które we wrześniu i październiku są dostępne w każdym sklepie, a wiele osób ma te owoce też w ogrodzie. To ciasto zaskoczy smakiem każdego, kto je wypróbuje. Idealnie pasuje jako deser po sytym niedzielnym obiedzie, świetnie sprawdzi się też jako danie „na słodko” serwowane niezapowiedzianym gościom. Sprawdź prosty przepis na jabłkowo-orzechowe ciasto amerykańskie.

Ciasto amerykańskie - sprawdzony przepis

Liczba porcji: ok. 20 kawałków
Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oliwy lub oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki orzechów,
  • 4 jabłka – może być antonówka lub szara reneta,
  • 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie).
quiz Co wiesz o jabłkach?[QUIZ]

Jak zrobić ciasto z jabłkami i orzechami?

  1. Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski razem z innymi sypkimi składnikami: cukrem, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  2. Rozbij jajka i dorzuć je do sypkich składników w misce.
  3. Do miski dolej olej lub oliwę.
  4. Wsyp orzechy i opcjonalnie rodzynki.
  5. Obierz i pokrój w kostkę jabłka, następnie dodaj je do miski.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem lub ubij trzepaczką.
  7. Połączoną masę przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.

Zobacz także: Jak zrobić dżem z jabłek?

Ciasto amerykańskie doskonałe na każdą okazję

Ciasto z jabłkami i orzechami idealnie pasuje jako deser po obiedzie, szczególnie jesienią, gdy mamy wysyp tych owoców. Ponieważ jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, warto je piec, gdy spodziewasz się gości. Jest puszyste i wilgotne, dlatego bardzo lubią je dzieci. Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami śmiało może zastąpić tak popularną szarlotkę.

Zobacz także inne dania z jabłkami i orzechami ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału