Ciastka ze śliwką i waniliowym serkiem – są proste i zawsze się udają. Zobacz na wideo, jak zrobić pyszne ciastka z ciasta francuskiego

stronakuchni.pl 1 rok temu
Ciastka z ciasta francuskiego to pyszny i szybki do przygotowania deser. Podpowiadam jak zrobić taki smakołyk z dodatkiem sezonowych owoców i delikatnego serka. To łatwe choćby dla początkujących kucharzy. Deser jest lekki, idealnie słodki i kusząco pachnie cynamonem. Sprawdź i wypróbuj przepis na francuskie ciastka ze śliwką i waniliowym serkiem. Zobacz na filmiku moje wskazówki krok po kroku.

W skrócie:

  • Szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis
  • Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami i waniliowym serkiem
  • Jak zrobić szybkie francuskie ciastka? Wskazówki krok po kroku?
Przepis na ciastka francuskie ze śliwkami i serkiem z pewnością przypadnie ci do gustu. Deser jest pyszny, a jego przygotowanie banalnie proste. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz wskazówki krok po kroku. Gorąco polecam! Katarzyna Puczyńska

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis

Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta francuskiego. By zaoszczędzić sobie czasu, kupuję gotowe i dobrze schładzam w lodówce. W kilka chwil można wyczarować z niego prawdziwe pyszności. Polecam przepis na francuskie ciastka ze śliwkami i waniliowym serkiem. Są przepyszne, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Dla mnie są idealnie słodkie, ale jeżeli chcesz, to możesz dodatkowo udekorować je lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciastka ze śliwkami i mascarpone.

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami i waniliowym serkiem

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: ok. 12 ciastek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 24 śliwki,
  • duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g),
  • 150 g serka mascarpone,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz podwoić ilość),
  • szczypta cynamonu,
  • 1 jajko.

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis

Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta francuskiego. By zaoszczędzić sobie czasu, kupuję gotowe i dobrze schładzam w lodówce. W kilka chwil można wyczarować z niego prawdziwe pyszności. Polecam przepis na francuskie ciastka ze śliwkami i waniliowym serkiem. Są przepyszne, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Dla mnie są idealnie słodkie, ale jeżeli chcesz, to możesz dodatkowo udekorować je lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciastka ze śliwkami i mascarpone.

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami i waniliowym serkiem

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: ok. 12 ciastek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 24 śliwki,
  • duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g),
  • 150 g serka mascarpone,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz podwoić ilość),
  • szczypta cynamonu,
  • 1 jajko.

Błyskawiczny deser z jabłkami. Po prostu palce lizać!

Mam dla ciebie prosty przepis na pyszny deser – rożki francuskie z jabłkami. To wyśmienite ciasteczka, które możesz bardzo łatwo i gwałtownie przygotować. Są apetycznie chrupiące, w sam raz słodkie i…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szybkie francuskie ciastka? Wskazówki krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń z nich pestki.
  2. Serek mascarpone przełóż do miseczki. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
  3. Zimne ciasto francuskie rozłóż na desce.
  4. Pokrój ciasto na równe prostokąty.
  5. Natnij przeciwległe rogi i przełóż. Zlep rogi.
  6. Brzegi ciasta dociśnij widelcem.
  7. Jedno jajo wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
  8. Posmaruj ciastka i serek jajkiem.
  9. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na ciastkach.
  10. Posyp śliwki szczyptą cynamonu.
  11. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Pecz ok. 12 minut w dobrze nagrzanym piekarniku na 190 stopni.
  13. Gotowe, zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!

Francuskie ciastka ze śliwką i waniliowym serkiem – prosty ...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału