Zapraszam na porcję jesiennych ciasteczek w "Weekendowej Cukierence". Zrobiła nam się za oknem prawdziwa jesień. Jest zimno, jest wietrznie, jest deszczowo. Taka pogoda aż prosi się o ciepłą herbatkę. A do herbatki warto mieć kawałek domowego ciacha czy ciasteczko.
Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan
Chcę Wam dziś zaproponować miękkie i ciągnące w środku ciastka wypełnione orzechami. Ale główne skrzypce w tych ciasteczkach gra syrop klonowy. Znajdziecie go w cieście jak i w lukrze. A lukier z syropu klonowego jest genialny! Nie pomijajcie go. Jest przepyszny i uzależniający. Fajne jest w nim to, iż dzięki dodatkowo masła ładnie zastyga. I wtedy ciastka można układać jedno na drugim, bez obawy o ich sklejenie.
Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan
Ciastka z syropem klonowym i orzechami to wypiek typowo amerykański. Jest słodko, jest pysznie i jest kalorycznie Jestem fanką amerykańskich słodkości, bo zapewniają konkretną dawkę pysznego smaku i cukru w jednej porcji.
Więcej przepisów na ciasteczka orzechowe
- Ciasteczka owsiane z bakaliami
- Mini rogaliki orzechowe
- Trzyskładnikowe ciastka corn flakes
- Ciastka kowbojskie
Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan
To pyszne jesienno-zimowe ciasteczka. Pierwsze skrzypce gra w nim syrop klonowy, który znajdziecie we wnętrzu ciastka, a także w lukrze. Są miękkie i ciągnące w środku.
Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan
Składniki (30 sztuk):
- 115g masła,
- 100g cukru trzcinowego,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 80ml syropu klonowego,
- 290g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 130g orzechów pekan,
- LUKIER KLONOWY:
- 30g masła,
- 80ml syropu klonowego,
- 110g cukru pudru
Składniki na ciastka z syropem klonowy i pekanami
Przygotowanie:
CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy 1-2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Orzechy pekan drobno siekamy.
* Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów włoskich.
Przygotowanie ciasteczek z syropem klonowym i orzechami pekan
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy an wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie do dobrego połączenia. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.
* Gotowe surowe ciasto na ciasteczka możemy przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni. Wówczas przed pieczeniem ciastek wyjmujemy je na blat i pozwalamy mu się ocieplić przez około 30 minut, ponieważ ciasto zrobi się dość twarde w lodówce.
Dodajemy orzechy pekan i ciasto na ciasteczka jest gotowe
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Z ciasta rolujemy okrągłe kulki i układamy na blaszce zachowując duże odstępy.
* jeżeli chcemy uzyskać bardziej płaskie ciastka to kulki zgniatamy przed pieczeniem. jeżeli chcemy mieć ciastka bardziej puszyste, to zostawiamy po prostu kulki na blaszce.
Na jedno ciastko potrzebujemy 1 łyżki ciasta - około 26g. Ciastka pieczemy około 11-12 minut. Brzegi powinny być wówczas delikatnie zarumienione, a środek będzie się wydawał płynny. Ciastka pozostawiamy na 5 minut na blaszce, aby stwardniały, dopiero zdejmujemy. Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją jak ostygną.
Ciastka przed i po upieczeniu
Ciastka pieczmy etapami. Gdy pierwsza blaszka się piecze to surowe ciasto przechowujemy wtedy w lodówce.
Ostygnięte ciastka polewamy lukrem. Czekamy kilkanaście minut aż lukier zastygnie.
Życzę smacznego!
Ciastka polewamy lukrem klonowym
LUKIER: W rondelku umieszczamy masło i syrop klonowy. Podgrzewamy je na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Staramy się nie podgrzać masy zbyt mocno. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i etapami dodajemy cukier puder i mieszamy. Mieszamy kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru pudru. Lukier jest gotowy. Praktycznie od razu możemy polewać nim ciasteczka.
Przygotowanie lukru z syropu klonowego
Ciastka przechowujemy pod przykryciem do 1 tygodnia.
Ciastka z syropem klonowym i pekanami