Ciastka z masła orzechowego, idealne zarówno na tłusty czwartek, jak i do codziennej kawy. Przepis!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pxhere.com


Gdy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, do kawy lub herbaty, jako podwieczorek, na imprezę czy tłusty czwartek – ciasteczka z masła orzechowego sprawdzą się na wszystkie okazje. Są miękkie, kruche i delikatne. Podajemy przepis.

Przepis na ciastka z masła orzechowego

Czas przygotowania: 40 minut.
Liczba porcji: 17 ciastek.
Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

  • 250 gramów mąki,
  • 150 gramów masła,
  • 160 gramów masła orzechowego,
  • 120 gramów cukru,
  • 4 gramy proszku do pieczenia,
  • 2 małe jajka,
  • 80 gramów gorzkiej czekolady.
  • szczypta soli,

Jak zrobić ciastka z masła orzechowego?

  1. Przynajmniej około godziny przed pieczeniem wyjmij składniki z lodówki.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia.
  3. Dodaj masło i masło orzechowe, a także cukier i sól. Wbij jajka.
  4. Masę wymieszaj dłonią.
  5. Rozdrobnij czekoladę na małe kawałeczki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  6. Ciasto podziel na cztery części. Jedną z nich przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości około dwóch centymetrów. dzięki foremki lub szklanki wycinaj koła. Pozostałe ciasto wymieszaj z kolejną kulą i czynność powtarzaj do zużycia całości.
  7. Ciastka rozłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy.
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.

Czyta też: Pyszny sękacz z tortownicy. Przepis na tradycyjne ciasto. Tym wypiekiem obdarowywano na weselach

Masło orzechowe można zrobić samemu

W domu nie ma masła orzechowego, a może nie można go znaleźć w sklepie? Udało Wam się znaleźć tylko takie z ulepszaczami i drogie? To nie problem. Domowe masło orzechowe można przygotować ekspresowo, a co więcej, jest pyszne i tańsze od kupnego. Na ilość podaną w przepisie, czyli 150 gramów, wystarczy około 150 gramów orzechów ziemnych. Wystarczy wrzucić je do blendera, dodać szczyptę soli i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami orzechów.

Idź do oryginalnego materiału