Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na bombowe ciasteczka, które z pewnością zaspokoją Waszą potrzebę na słodkie Znajdziemy w ich wnętrzu kolorowe lentilki m&m's oraz dwa rodzaje czekolady: mleczną i białą. O jakie one były dobre... Zobaczcie tylko jak się prezentują w przekroju. Są wypełnione po brzegi kolorowymi, rozpływającymi się w ustach lentilkami m&m's i dużą ilością czekolady.
Ciastka z m&m's i czekoladą
Ciastka są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i ciągnące w środku Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z całą pracą uwiniecie się w góra 20 minut, bo ciasto nie wymaga chłodzenia. Mamy wielką słabość do tych ciastek i najczęściej piekę je od razu z podwójnej porcji. Mam nadzieję, iż i Wy pokochacie ten smak i przygotujecie partie ciastek już dziś!
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka
- Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
- Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
- Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.
Przechowywanie ciastek
Ciastka przechowuj do 5-7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrozić na max 3 miesiące.
Ciastka z m&m's i czekoladą
Często zadawane pytania
Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?
Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. jeżeli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto. jeżeli chcesz ewentualnie łatwiej formować ciastka to możesz schłodzić gotowe ciasto przez 10 minut.
Jakich lentilek użyć?
Możesz użyć m&m's o dowolnym smaku. Ja do wypieków używam najczęściej m&m's czekoladowych (w brązowym opakowaniu). Na rynku dostępne są też mini m&m's - takie też będą nadawały się idealnie.
Czy m&m's nie rozpadną się podczas pieczenia?
Nie, m&m's ładnie zachowują swój kształt podczas wypiekania. Mogą jedynie popękać.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciastka z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
- Ciastka z płatkami kukurydzianymi
- Ciastka budyniowe
Ciastka z m&m's i czekoladą
Co może być lepszego niż ciastka z m&m's? Ciastka z m&m's i czekoladą. Są kolorowe, chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku.
Ciasteczka z lentilkami m&m's i czekoladą
Składniki (16 sztuk):
- 115g masła,
- 50g cukru brązowego,
- 25g cukru białego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 duże jajko,
- 200g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 75g białej czekolady,
- 75g mlecznej czekolady,
- 1 opakowanie m&m's (180-200g)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Czekoladę mleczną i białą drobno siekamy.
Przygotowanie ciasta na ciasteczka z m&m's i czekoladą
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Dodajemy posiekaną czekoladę i m&m's, Mieszamy twardą szpatułką (lub dłonią) tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto będzie gęste.
Przygotowanie ciasta na ciasteczka z m&m's i czekoladą
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy kulki (około 50g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
*Jeśli chcesz ciastka przygotować wcześniej, a upiec następnego dnia to możesz tak zrobić. Przygotuj ciasto tak jak w przepisie, uformuj kulki, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki. Następnego dnia wyjmij kulki z lodówki, ułóż na blaszce i zostaw na 1-2 h, aby się ociepliły - dopiero wtedy je upiecz.
Kulki układamy na blaszce zachowując odstępy.
Ciastka pieczemy około 11-12 minut. Powinni się tylko delikatnie zarumienić. Mogą wyglądać na lekko niedopieczone, ale ciastka "formują się" jeszcze podczas stygnięcia. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
*Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące ciastka to piecz je około 12-15 minut.
Życzę smacznego!
Ciastka z m&m's i czekoladą