Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne jesienne ciasteczka. Ciastka są ogromne, bo mocno rozpłaszczają się podczas pieczenia. Są chrupiące z zewnątrz (szczególnie na brzegach), a ciągnące w środku. Ten rodzaj ciastek Amerykanie określają jako chevy. Ponieważ w składnikach znajdziemy krówki oraz sól to ciastka mają pyszny smak niczym słony karmel. Jabłka dodatkowo dodają im wilgotności.
Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan
Składniki na ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
- mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
- sody - ciastka odpowiednio rosną,
- soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
- masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle.
- cukru białego i brązowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
- jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
- aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
- jabłko - najlepsze będzie kwaśne jabłko, które nadaje się do wypieków. Użyłam złotej renety. Potrzeba go niewiele, zaledwie 70g.
- krówki - około 5 sztuk. Zwróćcie uwagę, aby nie było ciągnące. Powinny dać się łatwo pokroić w małą kostkę.
- orzechy pekan - jeżeli ich nie posiadasz to zastąp je orzechami włoskimi.
Składniki na ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan
Jak przygotować ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan?
Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.
- Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajko i min.2h wcześniej z lodówki. Krówki i jabłko posiekaj. Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Ubij masło z cukrem w misie miksera. Następnie ubij z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
- Dodaj krówki i jabłka - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników. Schłodź ciasto przez 1 h w lodówce.
- Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i włóż w nie orzechy.
- Upiecz ciastka. Piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia. Na początku będę miękkie, ale stwardnieją.
Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka
- Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
- Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
- Konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce wówczas łatwiej formować ciastka.
- Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.
Więcej przepisów na ciastka
- Ciastka serowe naleśniczki
- Ciastka amerykańskie
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
- Ciasteczka cytrynowe
Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan
Daj się porwać pysznym jesiennym ciastkom o smaku słonego karmelu. Są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku.
Ciastka z krówkami, jabłkiem i orzechami pekan
Składniki (12 sztuk):
- 115g masła,
- 90g cukru trzcinowego,
- 60g cukru białego,
- 1 jajko r.L,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 180g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 50g krówek,
- 1 małe jabłko (70g obranego),
- 24 sztuki orzechów pekan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Krówki i jabłko kroimy w małą kostkę.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy je do misy miksera i ubijamy z cukrem białym i brązowym około 3-5 minut. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ubijamy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo geste. Dodajemy pokrojone jabłka i krówki. Mieszamy dokładnie do połączenia łyżką lub szpatułką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do schłodzenia na 1 h do lodówki.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy kulki i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy. Na jednej blaszce układamy sześć kulek i na drugiej również sześć. W ciastka wciskamy po 1-2 orzechy pekan. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka w lodówce na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 12 minut. Powinny się ładnie zarumienić z brzegów. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!