Ciastka tiramisu

gotujzcukiereczkiem.pl 2 dni temu

Celowo w nagłówku nie napisałam ciasteczka, bo nie są to małe i fikuśne ciasteczka, ale duże, słodkie ciastka udekorowane kremem. Trend na takie ciasteczka mamy w tej chwili w USA. Crumbl Cookies to piekarnie, które rozpowszechniły się w USA i Kanadzie i sprzedają na szeroką skalę duuuże ciastka z różnymi kremami, dodatkami, w różnym stylu. Swoją sławę zawdzięczają mediom społecznościowym: przede wszystkim Instagram i Tik tok. Wystarczy, iż wpiszecie sobie w google crumbl style cookies, a zobaczycie ich różne wersje.

Ciastka tiramisu

Ciastka tiramisu są nie tylko pyszne, ale także prezentują się uroczo. Łączą w sobie smak słodkiego ciastka i delikatnego kremu śmietankowego. To deser niezwykle kuszący dla miłośnika ciasteczek i tiramisu.

Ciasteczka tiramisu

Więcej przepisów na desery w stylu tiramisu

  • Miodownik karmelowe tiramisu
  • Babeczki tiramisu
  • Tiramisu kajmakowe z malinami
  • Korzenne tiramisu z malinami

Ciastka tiramisu

Pyszne i piękne ciastka w stylu amerykańskim.

Ciastka tiramisu

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 360g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • ½ łyżeczki sody (2g),
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie),
  • 230g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 jajko,
  • KREM:
  • 250g serka mascarpone,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 50-100g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka amaretto (opcjonalnie),
  • DODATKOWO:
  • kakao

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą i solą (i kawą rozpuszczalną).

Masło ucieramy z oba rodzajami cukru na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przykrywamy i chowamy do lodówki na 2h.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 12 części. Z ciasta formujemy kulki (około ??? g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Ciastka trochę zgniatamy i ewentualnie uklepujemy z boków, aby pozostały okrągłe. Najpierw pieczemy jedną blaszkę ciastek, a potem drugą. Ciastka pieczemy około 12 minut, do zarumienia. Zostawiamy na blaszce do wystudzenia.

Na wystudzone ciastka wyciskamy krem. Wierzch posypujemy kakao. Smacznego!

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity. Cukru pudru proponuje najpierw dodać 50g, a resztę do smaku.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką Wilton 1A.

New York style tiramisu crumbl cookies

Jeśli przygotujesz ciastka tiramisu to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasteczka Kuchnia amerykańska


#serek mascarpone #śmietana kremówka #tiramisu #Weekendowa Cukierenka

Idź do oryginalnego materiału