Przepis na ciastka owsiane z bakaliami
czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie 20 minut
porcja na 16 ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g mąki bezglutenowej np. owsianej lub opcjonalnie zwykłej mąki pszennej, ale wtedy nie będą to już ciasteczka bezglutenowe,
- 1 jajko,
- 50 g masła,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżka miodu,
- 50 g rodzynek,
- 30 g migdałów np. w słupkach,
- 30 g słonecznika,
- 30 g żurawiny suszonej,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 1 jabłko,
- szczypta soli.
Zobacz także: Ciastka z mąki owsianej. Przepis na pyszne, cynamonowe ciasteczka
Jak zrobić ciasteczka owsiane z bakaliami?
- Mleko i masło umieść w garnuszku i zagotuj.
- Płatki przesyp do miski i zalej gorącym mlekiem z masłem. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż płatki wchłoną niemal cały płyn.
- Jajko roztrzep widelcem.
- Do płatków wsyp mąkę, dodaj jajko, miód, wszystkie bakalie (rodzynki, żurawinę, słonecznik, migdały i wiórki kokosowe) i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do ciasta wymieszaj.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładź po łyżce ciasta, lekko rozpłaszcz.
- Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku na 170 stopni przez 20 minut.
Zobacz także: Jak zrobić ciastka owsiane z bananem. Przepis na szybką przekąskę
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: