Ciastka owsiane z bakaliami. Przepis bez glutenu i bez grama cukru. Chrupiące ciastka z płatków owsianych

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Pyszne ciastka owsiane z bakaliami to pomysł na sycącą i wartościową przekąskę. Proponuję sprawdzony przepis na takie chrupiące ciasteczka, po które możesz sięgać nie tylko na deser. Zrobisz je bez mąki pszennej i bez cukru. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj prosty przepis.

Przepis na ciastka owsiane z bakaliami

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie 20 minut
porcja na 16 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g mąki bezglutenowej np. owsianej lub opcjonalnie zwykłej mąki pszennej, ale wtedy nie będą to już ciasteczka bezglutenowe,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g rodzynek,
  • 30 g migdałów np. w słupkach,
  • 30 g słonecznika,
  • 30 g żurawiny suszonej,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1 jabłko,
  • szczypta soli.

Zobacz także: Ciastka z mąki owsianej. Przepis na pyszne, cynamonowe ciasteczka

Jak zrobić ciasteczka owsiane z bakaliami?

  1. Mleko i masło umieść w garnuszku i zagotuj.
  2. Płatki przesyp do miski i zalej gorącym mlekiem z masłem. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż płatki wchłoną niemal cały płyn.
  3. Jajko roztrzep widelcem.
  4. Do płatków wsyp mąkę, dodaj jajko, miód, wszystkie bakalie (rodzynki, żurawinę, słonecznik, migdały i wiórki kokosowe) i szczyptę soli. Wymieszaj.
  5. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do ciasta wymieszaj.
  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładź po łyżce ciasta, lekko rozpłaszcz.
  7. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku na 170 stopni przez 20 minut.

Zobacz także: Jak zrobić ciastka owsiane z bananem. Przepis na szybką przekąskę

Ciastka owsiane z bakaliami. Przepis bez glutenu i bez grama...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału