Ciastka na Dzień Babci i Dziadka - z polewą czekoladopodobną
W latach 80. w książkach kucharskich spotkać można było przepisy na ciastka oblewane polewą wykonaną z wyrobów czekoladopodobnych lub z kakao i wspomnianej już margaryny. W wyrobach czekoladopodobnych tłuszcz kakaowy zastępowano tańszymi odpowiednikami mieszanej z proszkiem kakaowym. Taka polewa miała wiele zastosowań np.: do ozdabiania domowych amoniaczków.
Blok czekoladowy dla babci
Kolejnymi ciastkami, które można przygotować z myślą o babci i dziadku, jest tradycyjny blok czekoladowy. Współcześnie warto przygotować go z wysokiej jakości kakao, pokrojonymi bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. Najważniejsze jest to, iż deser nie wymaga pieczenia i można go podzielić do zastygnięcia w mniejszych foremkach np.: jak do muffinek lub do większych kostek lodu.
Ciastka kokosowe dla dziadka
Jeżeli chcecie przywołać tropikalny zapach we własnej kuchni, to możecie zrobić dla dziadków tradycyjne kokosanki. Wystarczy tylko pięć składników, aby zrobić chrupiący i rozpływający się w ustach deser na bazie masła. Wiórki kokosowe to także znakomity składnik, który będzie przydatny do ozdabiania kruchych babeczek z kremem czekoladowym. Tak przygotowane będą świetnie kontrastować z nadzieniem rozpływającym się w ustach.
Warto pamiętać, iż przygotowując ciastka dla babci i dziadka w formie prezentu, można zapakować je w ozdobną puszkę lub torebkę np: z celofanu. Drobne wypieki przygotowane z dziećmi będą jeszcze bardziej docenione ofiarowane razem z okolicznościową laurką.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: