Pewnie Wy także macie w lodówce opakowanie ciasta francuskiego na wypadek małego głoda? Niespodziewani goście, szybka kolacja albo szybkie słodkości - z ciastem francuskim wyczarujecie te wszystkie rzeczy.
Zobaczcie jaki prosty i efektowny deser powstał w mojej kuchni z ciasta francuskiego, bitej śmietany i owoców. Co więcej, taki deser zrobiłam ekspresowo - pół godziny i był już na stole.
Wystarczy ciasto francuskie pokroić na prostokąty, posmarować rozbełtanym jajkiem i upiec na złoto. Gdy ciasto się piecze to ubijamy śmietankę z mascarpone na sztywno i przygotowujemy owoce. Nie masz mascarpone? Nic nie szkodzi. Ubij samą śmietankę - możesz dodać do niej także śmietan-fix, aby dłużej zachować jej świeżość. Na wierzch ułożyłam truskawki, ale równie efektownie będą prezentowały się maliny, jagody czy borówki. A w wersji dla łakomczuchów - kajmak.
Więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego
- Francuskie koperty serowe
- Francuska napoleonka
- Francuskie rogaliki z nutellą
- Francuskie ślimaczki pizza
Ciastka francuskie z bitą śmietaną i truskawkami
Ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka francuskie. Możesz ozdobić je dowolnymi owocami albo udekorować kajmakiem czy kolorową posypką.
Ciastka francuskie z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki (10 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego (275g),
- 1 jajko,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1/2 łyżki cukru wanilinowego,
- DODATKOWO:
- 5 dużych truskawek,
- cukier puder do oprószenia,
- starta czekolada lub czekoladowa posypka
Przygotowanie:
CIASTO FRANCUSKIE: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.
Zaczynamy od upieczenia ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 10 takich samych prostokątów. Układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika i dziurkujemy widelcem. Ciastka pieczemy do ładnego zarumienienia, około 15 minut. Studzimy.
* Moje ciasto francuskie miało wago 275g. Po rozłożeniu miało wymiary około 25cmx40cm. Podzieliłam je zatem na 10 prostokątów o wymiarach 12,5cmx8cm.
** Pamiętaj, aby w w momencie wkładania ciasta do piekarnika ciasto było zimne, prosto z lodówki. Tylko wtedy ładnie urośnie w piekarniku.
*** jeżeli kupisz ciasto francuskie o innej wadze to nic nie szkodzi. Może to być opakowanie o wadze od 250 do 300g. Kontroluj wówczas czas pieczenia ciasta i skróć go lub wydłuż o kilka minut.
KREM ŚMIETANKOWY: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszysty krem. Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (Wilton 1M) i wyciskamy na każde ciastko. Truskawki kroimy na pół, a następnie na plasterki i wykładamy na krem. Wierzch deseru posypujemy kuleczkami czekoladowymi. Smacznego!
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% marki Piątnica. Aby krem nam się dobrze ubił to śmietana oraz mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
** Deser posypałam kuleczkami zbożowymi w czekoladzie białej i karmelowej marki Barry Callebaut. Kupuję je na Allegro. Można posypać także startą czekoladą.