Te ciastka nie dawały mi spokoju. Wymyśliłam je już dawno i szukałam sposobności, aby je przygotować. Wiśnie, śmietanka, czekolada - wiedziałam, iż to połączenie zaowocuje wspaniałym smakiem. I nie pomyliłam się! Ciastka wyszły obłędne w smaku. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po nowy sezonowy przepis.
Same ciastka możecie upiec kilka dni wcześniej. Frużelinę wiśniową również można zrobić 1-2 dni wcześniej. A przed samym podaniem ciastek proponuje przygotowanie kremu.
Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie i ciągnące w środku. W połączeniu z kremem i kwaśnymi owocami wprost rozpływają się w ustach.

Ciastka czekoladowe z kremem i wiśniami
WARIACJE NA TEMAT CIASTEK
- Zamiast frużeliny wiśniowej na górę ciastek możesz wyłożyć świeże owoce jagodowe.
- Frużelinę wiśniową możesz zastapić frużeliną malinową.
- Ciastka możesz przygotować w wersji tiramisu. Wówczas krem oprósz kakao, a na górę wyłóż po jednej malinie (tak jak w TYM przepisie).
- Możesz przygotować krem pistacjowy i na górę dać świeże maliny.
- Myślę, iż te ciastka przygotuje w wersji Dakłas tzn. z kremem kajmakowym, orzechami i daktylami. Będzie tutaj super pasował.
- Fajnie na wierzchu sprawdzi się także krem Lotus.
- Ciastka można przygotować także w formie mrkizów czyli kanapek - na jedno ciastko wykładamy krem po obwodzie, w środek dajemy frużelinę wiśniową, całość przykrywamy drugim ciastkiem.

Ciastka czekoladowe z kremem i wiśniami
Więcej przepisów na wypieki z wiśniami
- Ciasto z wiśniami i kruszonką
- Biszkopcik z kremem serowym
- Ciasto kruche z budyniem
- Wiśniowy 3 bit

Ciastka czekoladowe z kremem i wiśniami
Chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku ciastko czekoladowe, aksamitny krem śmietankowy i frużelina wiśniowa. To jest pyszne!
Ciastka czekoladowe z kremem i wiśniami
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- CIASTKA:
- 240g czekolady deserowej,
- 180g cukru,
- 2 jajka,
- 90g mąki pszennej,
- 60g masła,
- 4g proszku do pieczenia,
- 2g soli,
- FRUŻELINA WIŚNIOWA:
- 500g wiśni,
- 160g cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 250g smietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
CIASTKA: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę deserową i masło roztapiamy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Jajka przekładamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut aż staną się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem i suche składniki. Mieszamy do połączenia na niskich obrotach miksera. Masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30-60 minut do lodówki do schłodzenia.
* Ciasto chłodzimy tak długo aż będzie się dało uformować z niego kulkę tzn. nie będzie się mocno kleiło do rąk. Im bardziej schłodzone ciasto tym ciastko wyjdzie wyższe. jeżeli ciasto będzie luźniejsze to ciastka wyjdą bardziej płaskie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Po tym czasie masę ciasteczkową dzielimy na 16 równych części. Formujemy 16 kulek. Kulki układamy na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka rozleją się na boki.
Ciastka pieczemy około 14 minut. Od razu po upieczeniu będą miękkie. Dopiero później stwardnieją. Ciastka zdejmujemy z blachy, gdy całkowicie wystygną.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zwykle śmietany kremówki 36% Piątnica.

Frużelina wiśniowa
WIŚNIE W ŻELU: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Gdyby nie były odpowiednio gęste to dodajemy jeszcze odrobinę mąki rozrobionej w odrobinie wody. Gdyby okazały się za gęste to dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Rozrobioną mąkę w wodzie najlepiej dodawać stopniowo i mieszać. Sprawdzając w ten sposób konsystencję frużeliny. Frużelina powinna wyjść nam w miarę gęsta, aby nie spływała za mocno z ciasteczka.
ZŁOŻENIE CIASTEK: Krem i frużelinę najlepiej wyłożyć na ciastko tuż przed podaniem. Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką ??. Wyciskamy go na ciastko. A na wierzch wykładamy frużelinę. Smacznego!

Ciastka czekoladowe z kremem i wiśniami