Ciastka amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przepis na tradycyjne ciasteczka na Dzień Babci i Dzień Dziadka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Amoniaczki to pyszne, lekkie ciastka, które dawniej były bardzo popularne i często gościły w polskich domach. Dla wielu to ulubiony przysmak z dzieciństwa. Mam dla ciebie sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Ciastka pięknie rosną, pachną wanilią i udekorowane są delikatną i nieco chrupiącą warstwą cukru. Możesz z powodzeniem przygotować je na Dzień Babci lub Dzień Dziadka. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na ciastka amoniaczki.

Przepis na ciastka amoniaczki

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja na ok. 80 ciastek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 6 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka śmietany 18%,
  • 32 g cukru waniliowego ( 2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 3 łyżeczki amoniaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 białko do posmarowania ciastek,
  • cukier do posypania ciastek.

Zobacz także: Ciastka na Dzień Babci i Dzień dziadka. Oto 10 sprawdzonych przepisów na pyszne słodkości

Jak zrobić ciastka amoniaczki?

  1. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
  2. Dodaj do żółtek śmietanę, proszek do pieczenia i amoniak, wymieszaj.
  3. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz margarynę lub masło i posiekaj nożem.
  4. Wlej na mąkę jajeczno-śmietanową masę i zagnieć ciasto. Ma być luźne i elastyczne.
  5. Rozwałkuj porcje ciasta na grubość ok. 5 mm.
  6. Wycinaj kształty ciastek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Smaruj ciastka roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem.
  8. Piecz ciastka ok. 20 minut w 180 stopniach - przy pieczeniu ciastek z amoniakiem pamiętaj, by ostrożnie otwierać piekarnik i wietrzyć kuchnię, zapach amoniaku może być nieco drażniący.

Ciastka amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przep...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału