Ciasteczka wielkanocne z dżemem morelowym. Proste i pyszne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasteczka wielkanocne- Pyszności


Chrupiące, kruche ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek z dżemem morelowym. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej.

Wielkanocne przysmaki swoimi kształtami często nawiązują do symboli tych świąt. Nie inaczej jest w przypadku tych kruchych słodkości. Ciasteczka obsypane cukrem pudrem z dżemową wkładką przypominają jajka, jeden z obowiązkowych elementów Wielkanocy. Są idealnie kruche, z delikatnym aromatem waniliowymi i słodkim dżemem. Zamiast morelowego możesz sięgnąć po pomarańczowy lub nadziać ciastka lemon curdem, czyli kremem cytrynowym na bazie jajek, masła, cukru i soku z cytryny. Takie słodkości będą pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasteczka wielkanocne

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • dżem morelowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę oraz cukier. Dorzuć miękkie masło, żółtka jaj, mleko, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Zamiast cukru wanilinowego możesz użyć cukru z prawdziwą wanilią lub bezpośrednio wyłuskać nasionka z laski i dodać do masy.
  2. Gdy składniki się połączą, przełóż masę na blat i wyrabiaj. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię aluminiową lub spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto nie będzie kleiło się do rąk i wałka i będzie lepiej trzymało kształt podczas pieczenia.

    Ciasteczka wielkanocne- Pyszności

  3. Blat podsyp mąką i podziel ciasto na cztery części. Rozwałkuj je i wytnij kształt jajek. Możesz użyć specjalnych foremek lub przygotować szablon i wyciąć ciasto przy pomocy noża. W części jajek zrób dodatkowe okienko. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 13-15 minut.

    Ciasteczka wielkanocne- Pyszności

  4. Na upieczonych ciasteczkach rozsmaruj dżem morelowy i przykryj jajkiem z wyciętym okienkiem. Posyp całość cukrem pudrem.

    Ciasteczka wielkanocne- Pyszności

  5. Gotowe ciasteczka przełóż na talerz. Możesz je udekorować listkiem mięty i dorzucić wokół czekoladowe jajeczka.
    Smacznego!

    Ciasteczka wielkanocne- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału