Przed Wielkanocą przypominamy Wam przepis na kruche ciasteczka w kształcie jajek, który podała nam Diars - nasza Twórcza Mama:
Kruche jajeczka

Składniki:
1 jajo
2 żółtka
180 g margaryny z lodówki
2 szkl. mąki pszennej
Cukier waniliowy
100 g zmielonych migdałów
½ szkl. cukru pudru
Z tych składników zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Na „żółtka” :
1 słoik dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
1 galaretka pomarańczowa
3 krople olejku pomarańczowego
Dżem lekko podgrzać, wsypać suchą galaretkę, dodać olejek i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Sposób wykonania:
Ciasto wałkować na około pół cm. Wycinać ciastka foremką w kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawać kieliszkiem kółka na żółtko. Piec w temp. 180 stopni C 10-15 min. Po ostudzeniu przełożyć ulubioną marmoladą ciastko bez dziurki z ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem, a w miejsce żółtka nałożyć odrobinę przygotowanej marmolady pomarańczowej. Pozostawić na noc do zastygnięcia żółtek i odmięknięcia ciastek.