Pyszne ciasteczka owsiane, które zrobisz i upieczesz w 30 minut. Pokochasz je od pierwszego kęsa. To uniwersalny przepis, bo możesz wzbogać składniki o swoje ulubione dodatki: sezam, pestki słonecznika, żurawinę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, kawałki czekolady. Ciasteczka idealne na słodkie śniadanie oraz jako przekąska dla dzieci do szkoły.
Ciasteczka piekłam już dziesiątki razy. Zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i szybkiego to przychodzą mi do głowy ciasteczka owsiane. Do tego ogólnodostępne pod ręką składniki. Nic tylko piec je chociaż raz w tygodniu :-).
Ciasteczka owsiane są:
- proste i szybkie w wykonaniu,
- najtańsze na rynku,
- przepyszne, lubią je dzieci oraz dorośli.
Pięknie pachną i błyskawicznie zaspokajają chęć słodkiego.
Kaloryczność: 400 kcal w 100g ciasteczek. Polecam także ciasteczka owsiane z żurawiną Ewy Wachowicz.
Ciasteczka owsiane – składniki.
Szklanka to pojemność 250ml. Z podanych proporcji otrzymasz około 15 ciasteczek. Mi np dziś wyszło 13 sztuk. Idealna ilść, aby za jdnym razem upiec na blaszce w piekarniku.
- 200g płatków owsianych górskich (około 1 i 1/2 szklanki) *
- 100g masła (pół kostki) miękkiego w temperaturze pokojowej
- 50g mąki pszennej (3 płaskie łyżki)
- 45g cukru (3 łyżki)
- 1 łyżka miodu (jeśli nie masz to daj dodatkowo 1 łyżkę cukru 15g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Opcjonalnie do wyboru 2 łyżki:
- ulubionych ziaren np sezamu lub słonecznika,
- żurawiny,
- orzechów,
- rodzynek,
- wiórek kokosowych
- pokruszonej czekolady.
- Koniecznie użyj górskich płatków owsianych. Błyskawiczne średnio się nadają.
Sposób wykonania ciasteczek owsianych.
Do przygotowania ciasteczek owsianych potrzebować będziemy: miski i piekarnika. Dodatkowo jeżeli chcesz, możesz użyć kółeczka do formowania okrągłych ciasteczek.
Do miski wsypuję górskie płatki owsiane, cukier, miód, mąkę, proszek do pieczenia oraz opcjonalnie ulubione dodatki (ziarna sezamu lub słonecznika, żurawinę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, pokruszoną czekoladę). Wbijam 2 jajka i dodaję miękkie masło. Zimne masło z lodówki należy rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Całość mieszam dzięki dłoni, aż powstanie jednolita masa owsiana. Otrzymuję gęstą i lekko kleistą masę owsianą.
Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub ręką nabieram masę owsianą o wielkości włoskiego orzecha i umieszczam na blaszce. Spłaszczam na grubość 1 cm dzięki dłoni lub jak na zdjęciu tłuczka do mięsa i formuję okrągły kształt. Możesz także użyć kółeczka do formowania równych okręgów.
Ciasto jest lekko klejące, dlatego moczę dłonie w wodzie przy nabieraniu i formowaniu. Im cieńsze ciasteczka uformujesz, tym oczywiście będą bardziej chrupiące. Ciasteczka umieszczam na blaszce z lekkim odstępem od siebie. Mogą się lekko rozlać na boki. Bezpiecznie jest zrobić odstępy około 2 cm między nimi.
Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzałek góra i dół przez około 15 – 20 minut, aż się oczywiście zarumienią. Ciasteczka wyjmuję zaraz po upieczeniu i umieszczam na kratce, aby lekko ostygły i odparowały. Zaraz po upieczeniu są lekko miękkie, ale jak ostygną stają się twardsze. Ciasteczka idealnie pasują do kakao, herbaty lub kawy 🙂
Piękny zapach ciasteczek owsianych jest nie do opisania. A w smaku? Niebo w gębie. Pokochasz je od pierwszego kęsa. Smacznego!
Zobacz także ciasteczka owsiane Ewy Wachowicz oraz cynamonki:
Ciasteczka owsiane z żurawiną Ewy Wachowicz
Cynamonki, szybkie bułeczki z cynamonem