Ciasteczka śnieżne kule można spotkać pod różnymi nazwami:
- śniegowe kule
- rosyjskie ciastka do kawy
- meksykańskie ciastka weselne
- ciasteczka śnieżynki
Wszystkie te nazwy określają jedno i to samo ciasteczko To jedne z najprostszych ciastek, które można przygotować. Ciasto nie zawiera jajek, a jedynie masło, mąkę i cukier puder. Ciastka są maślane w środku, wypełnione chrupiącymi orzechami i obtoczone w grubej warstwie cukru pudru. Obtaczamy je dwukrotnie w cukrze pudrze, aby nadać im białą powłokę - dzięki czemu wyglądają jak śnieżne kule. Ciasteczka rozpływają się w ustach i trudno poprzestać na jednym. Są pudrowe i delikatne, prawie same rozpuszczają się pod językiem.
Kluczem do osiągnięcia aromatycznych ciastek jest wcześniejsze podprażenie orzechów na złoto na suchej patelni. Wydobywa się z nich wówczas głębszy orzechowy smak i aromat.
meksykańskie ciastka weselne
Jeśli nie możecie jeść orzechów, a marzą Wam się takie ciastka to możecie je pominąć, ale dodajcie wówczas około 1/4 szklanki mąki więcej do ciasta. Orzechy bowiem sprawiają, iż ciasto lepiej się trzyma i nie rozjeżdża podczas pieczenia. Do ciasta możecie dodać też garść kropelek czekolady. Myślę, iż też fajnie zamiast mąki pszennej sprawdzi się tutaj mąka pszenna pełnoziarnista czy orkiszowa.
Jeśli uda Wam się kupić cukier puder waniliowy to obtoczcie w nim ciastka po upieczeniu. Zyskają wtedy jeszcze bardziej na smaku.
Śniegowe kule
Więcej wypieków z orzechami
- Chlebek bananowy
- Ciasto orzechowe Marysieńka
- Mini rogaliki orzechowe
- Chlebek orzechowy z żurawiną
Ciasteczka orzechowe śnieżne kule
Delikatne, pudrowe, maślane ciasteczka wypełnione orzechami. Są łatwe do przygotowania i świetnie się przechowują.
Ciasteczka orzechowe śnieżne kule
Składniki (40 sztuk):
- 230g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/2 szklanki cukru pudru (60g),
- 2 szklanki mąki pszennej (300g),
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 szklanka orzechów włoskich (120g),
- DODATKOWO:
- około 1 i 1/2 szklanki cukru pudru do obtaczania
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Prażymy i siekamy orzechy. Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem.
Orzechy włoskie umieszczamy na patelni i prażymy je na suchej patelni przez około 5 minut na średnim ogniu często mieszając. Orzechy powinny zrobić się lekko złote i powinny zacząć pachnieć orzechowo. Orzechy wyjmujemy na deskę, pozwalamy im ostygnąć, a następnie siekamy.
*Orzechy możemy posiekać dość drobno, a możemy w grubsze kawałki. W zależności od tego czy chcemy w ciastkach czuć kawałki orzechów. Ja posiekałam je dość drobno. Takie prażenie orzechów ma na celu wydobycie z nich aromatu - dzięki temu zabiegowi ciastka będą bardziej aromatyczne. Orzechy mogą się łatwo przypalić więc nie odchodzimy od patelni, ale często mieszamy i pilnujemy ich. Można zamiast orzechów włoskich użyć dokładnie takiej samej ilości orzechów pekan.
Przygotowanie ciasta
Miękkie masło oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ucieramy je razem mikserem na jasną i puszystą masę maślaną - około 7-10 minut. Kilka razy szpatułką zbieramy masło ze ścianek. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sól i mąkę. Mieszamy mikserem, a następnie twardą szpatułką. Masa będzie gęsta. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy twardą szpatułką do dobrego połączenia składników. Ciasto jest gotowe. Dzielimy je na 40 części (po około 17g każda) i formujemy kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na dwóch blaszkach do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami. Pieczemy okoł0 10-12 minut. Góra ciastek mało się zarumieni. Trzeba zwracać uwagę na spód ciastek, powinien być tylko delikatnie zarumieniony. Najpierw pieczemy jedną blaszkę, a potem drugą. Pozwalamy ciastkom przestygnąć dosłownie 2-3 minutki i obtaczamy je ciepłe w pierwszej warstwie cukru pudru. Wyjmujemy na kratkę i pozwalamy całkowicie ostygnąć. Gdy ostygną to obtaczamy je tak, aby pokryły się całkowicie cukrem pudrem.
Formowanie ciastek
Ciasteczka można przechowywać do 1 tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Można je też mrozić (do 2 miesięcy).
Smacznego!