Ciasta na święto 11 listopada. Pyszne wypieki na spotkanie z rodziną. Oto 12 polecanych przepisów

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Święto przypadające 21 stycznia zachęca odwiedzenia babć, dzień później kalendarz przypomina o dziadkach. Zamiast laurki zachęcamy do upieczenia domowego ciasta i zaproszenia babci na rodzinny podwieczorek. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i przygotuj ciasto na dzień babci i dziadka np. pyszne ciasto czekoladowe, orzechowo-kajmakowy snickers czy tradycyjny sernik. Mamy dla ciebie 14 najlepszych ciast.

Przepis na sernik – jak zrobić smaczny sernik?

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które można przygotować na wiele sposobów. Popularne są m.in. serniki na kruchym cieście, doprawione skórką pomarańczową, sernik królewski z kakaowym spodem, a także serniki ze słodką i chrupiącą bezą.

By sernik się udał, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • zawsze wybieraj ser dobrej jakości, najlepszy jest półtłusty twaróg, który zmielisz samodzielnie w maszynce lub przeciśniesz przez praskę,
  • jajka dodaj oddzielnie - białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem,
  • dodaj do masy serowej budyń (proszek) lub mąkę ziemniaczaną, by masa się zagęściła,
  • dopraw ser wanilią, skórką pomarańczową lub zapachem do ciasta,
  • zaraz po upieczeniu ostudź sernik w uchylonym piekarniku.

Jeśli nie masz czasu w długie wypiekanie możesz skorzystać z gotowego sera w wiaderku czy sera śmietankowego i przygotować pyszny sernik na zimno, np. z owocami i galaretką lub sernik oreo z kakaowymi ciasteczkami.

Ciasta z makiem to prawdziwy rarytas

Makowiec to pyszne ciasto, które najczęściej gości w domu na święta lub rodzinne uroczystości. Jego przygotowanie jest pracochłonne, trzeba na nie przeznaczyć więcej czasu, ale rewelacyjny smak z pewnością nam to wynagrodzi.

Bardzo istotny jest dobry mak. Można kupić mak suchy i samodzielnie sparzyć go wodą, a następnie zmielić w maszynce. Równie dobrze sprawdzi się gotowy mak mielony. W sklepach dostępne są także specjalne mieszanki makowe, doprawione już cukrem i bakaliami.

Tradycyjnie przygotowuje się makowiec na kruchym cieście. Popularne są także babki makowe i strucle makowe.

Masę makową warto samodzielnie doprawić:

  • miodem,
  • skórką pomarańczową,
  • rodzynkami,
  • migdałami,
  • zapachem do ciasta,
  • orzechami włoskimi.
quiz Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?

Szarlotki i ciasta z jabłkami

Pyszne, pachnące cynamonem ciasta z jabłkami z pewnością posmakują każdemu. Zobacz polecane przez nas przepisy z dokładnymi wskazówkami krok po kroku na wypieki z jabłkami:

  • szarlotka sypana,
  • ciasto fale Dunaju z jabłkami i kremem,
  • szybkie ciasto z jabłkami,
  • tarta z jabłkami,
  • szarlotka z budyniem.

Ciasta z orzechami – wypieki idealne Dzień Babci i Dziadka

Jesienią i zimą warto sięgać po przepisy na ciasta pełne zdrowych i wartościowych orzechów.

Orzechy włoskie nadają się idealnie do przygotowania pysznego ciasta Snickers, na plackach miodowych i z kremem kajmakowym. Posiekane na kawałki orzechy laskowe możesz dodać do klasycznego i szybkiego do wykonania brownie.

Zmielone migdały mogą posłużyć zamiast mąki pszennej do zrobienia niebiańskiego ciasta z kremem i owocami.

Ciasta na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Przepisy na wypieki n...

+15 Zobacz galerię

To może cię zainteresować:

Idź do oryginalnego materiału