Jak przygotować najlepsze ciasto? Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno jest złożona. jeżeli zależy ci na tym, by osiągnąć mistrzowski poziom, postaw na to, co smaczne i łatwo dostępne. Przygotuj więc kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jest dużo lepsze niż z cukierni, a każdy, kto go spróbuje, będzie zachwycony. Poznaj najlepszy przepis!
Sezonowe polskie warzywa i owoce stwarzają wiele smacznych i wyjątkowych możliwości. Możesz z nich przygotować mnóstwo smakowitych dań i deserów. Jak dobrze wiesz, sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warto go kupić i przygotować ciasto z rabarbarem i bezą. To świetna opcja na smaczny deser z rabarbarem. Chyba nie ma lepszego połączenia niż kruche ciasto, warstwa kwaskowego rabarbaru i krucha beza. Sięgnij po sprawdzoną recepturę i zaskocz swoich bliskich.
Dlaczego warto upiec ciasto z rabarbarem i bezą?
Zanim poznasz przepis na ciasto z rabarbarem i bezą, poznaj najważniejsze szczegóły, związane z tym rabarbarowym ciastem. Zapewniamy, iż jest dużo lepsze niż z cukierni. Możesz je przygotować ze składników, które są bardzo łatwo dostępne. Pamiętaj, też, iż rabarbar ma imponujące wartości odżywcze. Odznacza się on wysoką zawartością błonnika i ma mało kalorii. Dodatkowo rabarbar dostarcza witaminę K, witaminę C, witaminę A oraz minerały, takie jak wapń, potas i magnez. Witamina K jest ważna dla krzepnięcia krwi, a witamina C wspiera układ odpornościowy.
Krojenie ciasta z rabarbarem i bezą – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka
Sprawdź: Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca
Samo przygotowanie ciasta z rabarbarem i bezą nie jest zbyt skomplikowane i możesz mieć pewność, iż uda się za pierwszym razem. Czas przygotowanie takiego deseru z rabarbarem w roli głównej zajmuje około godziny. Sam proces należy podzielić na cztery etapy. Takie ciasto możesz podać na każdą okazję – na deser po obiedzie, do kawy, na rodzinne uroczystości. Aby pięknie prezentował się na talerzu, możesz wykorzystać jadalne kwiaty, które dodadzą temu deserowi kolorów.
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą – sprawdzona receptura
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i bezą? To naprawdę proste. Poświęć godzinę i podziel przygotowanie ciasta na cztery etapy – wyrobienie kruchego ciasta, zrobienie nadzienia, przygotowanie bezy i pieczenie. Możesz być pewny tego, iż uda się za pierwszym razem. Zatem, do dzieła!
Składniki na kruche ciasto:
- kostka zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek.
Składniki na masę rabarbarową:
- 200 g dżemu truskawkowego
- 500 g rabarbaru
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem i bezą do pieczenia – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mała Cukierenka
Składniki na bezę:
- 5 białek
- szklanka cukru
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę, dodaj do niej zimne masło i zagnieć ciasto. W następnej kolejności dodaj żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Uformuj gładkie ciasto w formie kulki i wstaw do lodówki.
- Umyj rabarbar, pokrój go w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj dżem truskawkowy i podgrzewaj do momentu, aż rabarbar stanie się miękki. Dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj przez około 2 minuty. Pamiętaj, by ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Zestaw garnek z ognia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 10 minut.
- Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wlej sok z cytryny i ubijaj do momentu, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.
- Wyjmij kruche ciasto z piekarnika i wyłóż na nie masę rabarbarową. Na sam wierzch wyłóż bezę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Udekoruj, pokrój na porcje i podaj gościom. Smacznego!