Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Kluczem smaku jest wyśmienita panierka. Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ziemniaki z piekarnika to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska. Podpowiadam, jak sprawić, by były chrupiące, aromatyczne i mało tłuste. Można podać je do ryby czy kotletów, z dodatkiem sosu czosnkowego lub z ketchupem. Sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaki krok po kroku i wypróbuj przepis.

Spis treści

  • Pieczone ziemniaki – przepis
  • Jak zrobić pieczone ziemniaki?
  • Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?

Mam dla ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiem, jak je przygotować bez dodatków tłuszczu czy glutenu. To bardzo proste i szybkie! Chrupkość zapewni im panierka z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna.

Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienite ziemniaki z piekarnika.

Pieczone ziemniaki – przepis

czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 min pieczenia
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku.

Pieczone ziemniaki – przepis

czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 min pieczenia
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku.

Tylko tak warto jeść ziemniaki z patelni. Wypróbuj przepis z pysznym składnikiem

Mam dla ciebie prosty przepis na idealnie chrupiące ziemniaki z patelni. To prawdziwy przysmak, który można jeść na przekąskę lub podać do obiadu czy dań z grilla. Talarki ziemniaków są wyraziste w…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
  3. Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
  4. Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
  6. Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
  7. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
  8. Posyp ziemniaki odrobiną czosnku niedźwiedziego.
  9. Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Moja porada: jeżeli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku dzięki patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.

Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Takie ziemniaki będą świetnie smakować podane do strogonowa lub gulaszu wieprzowego. Smacznego!

Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?

Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości. Inną odsłoną dania z piekarnika są ziemniaki Hasselback. Świetnie smakują z twarogiem ze śmietaną, czyli poznańskim gzikiem.

Czyta także: Najlepszy przepis na masło czosnkowe. Warto doprawić je cebulą czarownic. Idealny dodatek do dań z grilla

Pieczone ziemniaki bez tłuszczu. Najlepszy przepis na zdrows...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału