Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Kluczem smaku jest wyśmienita panierka. Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu
Spis treści
- Pieczone ziemniaki – przepis
- Jak zrobić pieczone ziemniaki?
- Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?
Mam dla ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiem, jak je przygotować bez dodatków tłuszczu czy glutenu. To bardzo proste i szybkie! Chrupkość zapewni im panierka z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienite ziemniaki z piekarnika.
Pieczone ziemniaki – przepis
czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 min pieczenia
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 6 niedużych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku.
Pieczone ziemniaki – przepis
czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 min pieczenia
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 6 niedużych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku.
Tylko tak warto jeść ziemniaki z patelni. Wypróbuj przepis z pysznym składnikiem
Mam dla ciebie prosty przepis na idealnie chrupiące ziemniaki z patelni. To prawdziwy przysmak, który można jeść na przekąskę lub podać do obiadu czy dań z grilla. Talarki ziemniaków są wyraziste w…
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
Przygotowanie:
- Umyj i obierz ziemniaki.
- Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
- Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
- Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
- Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
- Posyp ziemniaki odrobiną czosnku niedźwiedziego.
- Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Moja porada: jeżeli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku dzięki patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.
Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Takie ziemniaki będą świetnie smakować podane do strogonowa lub gulaszu wieprzowego. Smacznego!
Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?
Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości. Inną odsłoną dania z piekarnika są ziemniaki Hasselback. Świetnie smakują z twarogiem ze śmietaną, czyli poznańskim gzikiem.
Czyta także: Najlepszy przepis na masło czosnkowe. Warto doprawić je cebulą czarownic. Idealny dodatek do dań z grilla
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: