Pyszne i chrupiące szparagi z grilla w szynce parmeńskiej przygotujesz w mgnieniu oka. Efektowna przekąska na grillowanie z rodziną.
Uwielbiam sezon grillowy, a jeszcze bardziej lubię zaskakiwać moich bliskich mniej standardowymi potrawami z rusztu. Obok klasyków, jak kiełbasa, karkówka i skrzydełka z kurczaka, lądują zielone szparagi. Zawijam je w szynkę parmeńską, która pod wpływem wysokiej temperatury wytapia swój tłuszcz, który następnie wnika w szparagi. Dzięki temu zielone łodygi są niesamowicie chrupiące i pełne smaku. To przepis idealny, za pomocą którego łączę dwa pyszne sezony: na grillowanie i na szparagi. Moi bliscy przepadają za tym dodatkiem- do jedzenia warzyw w takiej formie zdecydowanie nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki:
- 10 zielonych szparag
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 90 g zielonego pesto
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Plasterki szynki rozkładam na desce do krojenia i smaruję zielonym pesto. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka lub małej łyżeczki.
- Szynkę składam na pół.
Szynka parmeńska z pesto- Pyszności
- Ze szparagów usuwam zdrewniałą część łodygi. Najczęściej robią to przy pomocy rąk- łodyga sama pęknie w miejscu, gdzie zaczyna być twarda. Szparagi owijam plastrami szynki z pesto.
Zawijanie szparagów- Pyszności
- Szparagi układam na ruszcie. Grilluję przez maksymalnie 10 minut. Takie warzywa możesz przygotować nie tylko nad otwartym ogniem, ale również na grillu elektrycznym czy w piekarniku.
Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności
- Szparagi przekładam na talerz i serwuję swoim bliskim. Świetnie smakuję samodzielnie lub z odrobiną sosu balsamicznego czy też z posypką z tartego parmezanu.
Smacznego!Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej- Pyszności