Chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie na obiad. Rozsmakuj się w daniu w wersji fit. Wyśmienity przepis dla fanów czosnku

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Pieczone ziemniaki to proste i szybkie danie dla całej rodziny. Jednak upieczone w jogurtowej marynacie to coś nowego. Aby nadać ziemniakom intensywnego smaku czosnku zachęcamy do użycia granulowanego czosnku. Zastąp śmietanę gęstym jogurtem naturalnym, aby cieszyć się lżejszą przekąską. Poznaj łatwy przepis na aromatyczne ziemniaki.

W skrócie

  • Ziemniaki pieczone w jogurcie – przepis na szybki obiad
  • Jak zrobić dobre ziemniaki pieczone w piekarniku?
  • Pieczenie ziemniaków w rękawie
  • Sposób podania ziemniaków w jogurcie

Ziemniaki to warzywo idealne do zjedzenia w każdej formie. Jednak pieczone ziemniaki szczególnie kuszą smakiem przypraw, zapachem ziół i chrupkością. Ziemniaki w jogurcie można przygotowywać z zestawieniem przypraw, które podkreślą ich słodki smak i kremową konsystencję. Szczególnie polecamy tymianek, oregano, bazylię, słodką mieloną paprykę i jej wędzoną wersję. Można także zrobić ziemniaki w orientalnym stylu, dodając do jogurtu mieszankę przypraw curry.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki i przygotowanie ziemniaków w jogurcie

Ziemniaki pieczone w jogurcie – przepis na szybki obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania. 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 100 g jogurtu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • opcjonalnie: 1 łyżka oleju.

Do dekoracji:

  • 30 g posiekanego koperku lub świeżej natki pietruszki.

Jak zrobić dobre ziemniaki pieczone w piekarniku?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć, obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki.
  2. Gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki należy wymieszać z przyprawami i następnie polać mieszankę ziemniaki. Należy je dokładnie wymieszać, aby mieć pewność, iż ziemniaki będą całkowicie nimi pokryte.
  3. Ziemniaki należy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia tarty zamkniętej od góry pokrywką, lub przykryte folią aluminiową.
  4. Ziemniaki w jogurcie trzeba piec przez 25 minut w 200° Celsjusza, następnie należy zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową i dopiekać przez 15 minut. Ziemniaki powinny się w tym czasie zarumienić.
  5. Jeżeli chcecie, aby ziemniaki szybciej się zarumieniły po zdjęciu folii lub pokrywki można je delikatnie posmarować z wierzchu łyżką oleju rzepakowego.
  6. Po upieczeniu ziemniaki w jogurcie należy odstawić na 5 minut do wystudzenia, a następnie posiekać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Czytaj także: Delikatne kopytka z ziemniaków. Przepis na tradycyjne danie

Pieczenie ziemniaków w rękawie

Na obiad można także upiec ziemniaki w rękawie lub worku do pieczenia, takim samym jak do pieczenia mięsa. Przed pieczeniem trzeba nakłuć widelcem woreczek do pieczenia ziemniaków i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza na 30 minut. Następnie należy rozciąć rękaw do pieczenia i dopiec ziemniaki w 200° Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Tak przygotowane ziemniaki będą chrupiące, złote i aromatyczne.

W naszej galerii można zobaczyć kroki przygotowania ziemniaków w jogurcie

Sposób podania ziemniaków w jogurcie

Upieczone ziemniaki będą znakomitym dodatkiem do kotletów schabowych, mielonych albo do sadzonego jajka. Można także traktować je jako samodzielne danie, dodając do nich surówkę z kapusty pekińskiej, mizerię albo kiszone ogórki. Jedno jest pewne, iż to danie będzie spałaszowane do ostatniego kęsa i wiele gości poprosi o dokładkę.

Chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie na obiad. Rozsmakuj ...

+7 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału