Chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie na obiad. Rozsmakuj się w daniu w wersji fit. Wyśmienity przepis dla fanów czosnku
W skrócie
- Ziemniaki pieczone w jogurcie – przepis na szybki obiad
- Jak zrobić dobre ziemniaki pieczone w piekarniku?
- Pieczenie ziemniaków w rękawie
- Sposób podania ziemniaków w jogurcie
Ziemniaki to warzywo idealne do zjedzenia w każdej formie. Jednak pieczone ziemniaki szczególnie kuszą smakiem przypraw, zapachem ziół i chrupkością. Ziemniaki w jogurcie można przygotowywać z zestawieniem przypraw, które podkreślą ich słodki smak i kremową konsystencję. Szczególnie polecamy tymianek, oregano, bazylię, słodką mieloną paprykę i jej wędzoną wersję. Można także zrobić ziemniaki w orientalnym stylu, dodając do jogurtu mieszankę przypraw curry.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki i przygotowanie ziemniaków w jogurcie
Ziemniaki pieczone w jogurcie – przepis na szybki obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania. 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 100 g jogurtu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- opcjonalnie: 1 łyżka oleju.
Do dekoracji:
- 30 g posiekanego koperku lub świeżej natki pietruszki.
Jak zrobić dobre ziemniaki pieczone w piekarniku?
Przygotowanie:
- Ziemniaki trzeba dokładnie umyć, obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki.
- Gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki należy wymieszać z przyprawami i następnie polać mieszankę ziemniaki. Należy je dokładnie wymieszać, aby mieć pewność, iż ziemniaki będą całkowicie nimi pokryte.
- Ziemniaki należy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia tarty zamkniętej od góry pokrywką, lub przykryte folią aluminiową.
- Ziemniaki w jogurcie trzeba piec przez 25 minut w 200° Celsjusza, następnie należy zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową i dopiekać przez 15 minut. Ziemniaki powinny się w tym czasie zarumienić.
- Jeżeli chcecie, aby ziemniaki szybciej się zarumieniły po zdjęciu folii lub pokrywki można je delikatnie posmarować z wierzchu łyżką oleju rzepakowego.
- Po upieczeniu ziemniaki w jogurcie należy odstawić na 5 minut do wystudzenia, a następnie posiekać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Czytaj także: Delikatne kopytka z ziemniaków. Przepis na tradycyjne danie
Pieczenie ziemniaków w rękawie
Na obiad można także upiec ziemniaki w rękawie lub worku do pieczenia, takim samym jak do pieczenia mięsa. Przed pieczeniem trzeba nakłuć widelcem woreczek do pieczenia ziemniaków i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza na 30 minut. Następnie należy rozciąć rękaw do pieczenia i dopiec ziemniaki w 200° Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Tak przygotowane ziemniaki będą chrupiące, złote i aromatyczne.
W naszej galerii można zobaczyć kroki przygotowania ziemniaków w jogurcie
Sposób podania ziemniaków w jogurcie
Upieczone ziemniaki będą znakomitym dodatkiem do kotletów schabowych, mielonych albo do sadzonego jajka. Można także traktować je jako samodzielne danie, dodając do nich surówkę z kapusty pekińskiej, mizerię albo kiszone ogórki. Jedno jest pewne, iż to danie będzie spałaszowane do ostatniego kęsa i wiele gości poprosi o dokładkę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: