Ogórki z kurkumą – przepis do spiżarni
Liczba porcji: 3 słoiki po 250 ml.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 500 ml octu spirytusowego,
- 1 szklanka cukru,
- 600 ml wody,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 3 kwiaty kopru,
- 9 sztuk ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe.
Jak zrobić ogórki w zalewie z kurkumą?
Przygotowanie:
- Ogórki gruntowe należy dokładnie umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Można także zrobić ogórki z kurkumą w plastrach. Nie trzeba ich obierać.
- Warto sięgać po drobne lub średnie warzywa, aby mogły w całości przejść smakiem przypraw.
- Pokrojone ogórki trzeba układać ciasno w słoiku.
- Do każdego słoika należy wsypać po liściu laurowym, po 3 sztuki ziela angielskiego i po jednym koprze.
- W garnku należy zagotować wodę z octem doprawioną solą, cukrem, gorczycą i kurkumą.
- Gotową zalewę należy odstawić do wystudzenia i zalać nią ogórki w słoikach. Następnie słoiki należy gwałtownie zakręcić.
- Jeśli chcecie, aby ogórki z kurkumą dotrwały do zimy, to można je pasteryzować.
- Ogórki z kurkumą są gotowe do przechowywania w chłodnej spiżarni.
Czytaj także: Najlepszy przepis na ogórki w musztardzie – Remigiusz Rączka dodaje do nich wyrazistą przyprawę. Zobacz przepis na śląskie zymft ogórki
Dodatki do ogórków z kurkumą
Najsmaczniejsze ogórki kanapkowe łączą w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny i ostry. Słodkość można uzyskać, korzystając z rozpuszczonego w gorącej wodzie miodu. Kwaśny smak to zasługa octu, a pikanteria to zestawienie kurkumy z gorczycą i mieszanką curry.
Przetwory z ogórków będą znakomitym dodatkiem do tradycyjnego polskiego obiadu lub będą składnikiem przekąsek na niejedno przyjęcie w rodzinnym gronie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: