Ogórki małosolne na sucho przygotujesz w woreczku foliowym
Ogórki małosolne nie są niczym innym, jak nieukwaszonym jeszcze warzywem. Kiszenie zachodzi w warzywach pod wpływem odpowiedniego stężenia soli oraz naturalnych bakterii, obecnych m.in. na ich skórkach.
Klasyczny sposób przygotowania ogórków to kiszenie z solanką, czyli roztworem soli (1 łyżka na litr wody) – składnik ten można jednak zastosować także bez wody, marynując w nim warzywo wraz z klasycznymi dodatkami, które dają mu aromat i działają konserwująco, takimi jak czosnek czy koper. Tu nie trzeba wody, a słoik czy kamionkę zastąpi woreczek foliowy.
Zaletą ogórków małosolnych bez zalewy jest to, iż są gotowe już następnego dnia, a im cieplej w kuchni, tym szybciej można je zjeść. Po zrobieniu wystarczy włożyć ogórki na co najmniej 24 godziny do lodówki. Aby przyspieszyć ten proces, można skrócić czas chłodzenia ogórków do 4 godzin, po czym umieścić je w temperaturze pokojowej. Poza lodówką mogą leżeć w sumie do 20 godzin.