Chrupiące krakersy na podwieczorek. Przepis na wieloziarnistą przekąskę. Najważniejszy jest rodzaj użytej mąki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Justyna Chrobot/materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann


Domowe krakersy wieloziarniste to zdrowa przekąska, którą mogą zajadać się choćby weganie. Za chrupkość odpowiadają mąka z ciecierzycy, owsiana lub mąka gryczana. Przepis pochodzi z książki „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz.

Krakersy wieloziarniste – przepis na zdrową przekąskę

Liczba porcji: na 2 duże blachy.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mąki z ciecierzycy,
  • 100 g mąki owsianej lub gryczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oliwy.

Na wierzch:

  • 1 łyżka wody,
  • 1/2 szklanki miksu pestek i ziaren (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni).

Jak zrobić krakersy wieloziarniste?

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Do miski wsyp oba rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodaj oliwę oraz wodę i zagnieć ciasto. jeżeli masa się kruszy, wlej jeszcze 2–3 łyżki wody.
  2. Dwie duże blachy posmaruj lekko oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (oliwa pod spodem ułatwi wałkowanie i sprawi, iż papier nie będzie się przesuwał).
  3. Ciasto podziel między blachy, spłaszcz, a następnie przykryj drugą warstwą papieru i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
  4. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące krakersy. Najlepiej, jeżeli uda się je rozwałkować na całej powierzchni blaszki.
  5. Delikatnie ściągnij wierzchnią warstwę papieru i ostrym nożem natnij kwadraty na powierzchni ciasta — po upieczeniu będzie je można łatwo podzielić na równe kształty.
  6. Posmaruj delikatnie wodą, posyp pestkami i wgnieć je lekko w ciasto. Wsuń krakersy do piekarnika i piecz 15–18 minut, aż będą rumiane na brzegach.
  7. Wystudź całkowicie i połam na kawałki. Przechowuj w szczelnym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości.

Sprawdź także: Ekspresowe paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Poznaj przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę. Ten przysmak zrobisz w 5 minut

„Roślinna sprawy” – przepisy dla wegetarian

Dominika Targosz przygotowała przepisy na łatwe i pyszne dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Na pożywny obiad warto zrobić dahl z soczewicy. Można także przygotować lekką sałatkę panzanella z chlebem. Na śniadanie można zjeść pomysłowy twarożek wiejski z tofu, a na podwieczorek – wyrazisty gryczany chlebek bananowy.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału