Krakersy wieloziarniste – przepis na zdrową przekąskę
Liczba porcji: na 2 duże blachy.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 150 g mąki z ciecierzycy,
- 100 g mąki owsianej lub gryczanej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oliwy.
Na wierzch:
- 1 łyżka wody,
- 1/2 szklanki miksu pestek i ziaren (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni).
Jak zrobić krakersy wieloziarniste?
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Do miski wsyp oba rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodaj oliwę oraz wodę i zagnieć ciasto. jeżeli masa się kruszy, wlej jeszcze 2–3 łyżki wody.
- Dwie duże blachy posmaruj lekko oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (oliwa pod spodem ułatwi wałkowanie i sprawi, iż papier nie będzie się przesuwał).
- Ciasto podziel między blachy, spłaszcz, a następnie przykryj drugą warstwą papieru i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
- Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące krakersy. Najlepiej, jeżeli uda się je rozwałkować na całej powierzchni blaszki.
- Delikatnie ściągnij wierzchnią warstwę papieru i ostrym nożem natnij kwadraty na powierzchni ciasta — po upieczeniu będzie je można łatwo podzielić na równe kształty.
- Posmaruj delikatnie wodą, posyp pestkami i wgnieć je lekko w ciasto. Wsuń krakersy do piekarnika i piecz 15–18 minut, aż będą rumiane na brzegach.
- Wystudź całkowicie i połam na kawałki. Przechowuj w szczelnym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości.
Sprawdź także: Ekspresowe paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Poznaj przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę. Ten przysmak zrobisz w 5 minut
„Roślinna sprawy” – przepisy dla wegetarian
Dominika Targosz przygotowała przepisy na łatwe i pyszne dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Na pożywny obiad warto zrobić dahl z soczewicy. Można także przygotować lekką sałatkę panzanella z chlebem. Na śniadanie można zjeść pomysłowy twarożek wiejski z tofu, a na podwieczorek – wyrazisty gryczany chlebek bananowy.
Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: