Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: na 8 kotletów.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + do podsypywania,
- 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
- olej do smażenia,
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- opcjonalnie szczypta chili.
Zobacz także: Kotlety z kaszy gryczanej. Przepis na pyszny i tani obiad dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie z surówką lub sosem
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pieczarki i cebulę.
- Dodaj natkę pietruszki, przyprawy i żółty ser. Wymieszaj.
- Ziemniaki ubij dokładnie tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
- Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. jeżeli ziemniaki nie były gotowane w osolonej wodzie, to dodaj łyżeczkę soli. Wymieszaj ziemniaki rękami lub łyżką.
- Z ziemniaków formuj okrągłe, płaskie placuszki i układaj na desce oprószonej mąką ziemniaczaną.
- Na każdy placuszek kładź łyżkę nadzienia i przyłóż drugim. Zlep brzegi i uformuj podłużny kotlecik.
- Przygotuj tak wszystkie kotleciki.
- Rozgrzej olej na patelni, kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż na małym ogniu z oby stron na złoty kolor.
+14
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: