Chrupiące gofry

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Przepis na lekkie i chrupiące gofry, które smakują jak z budki nad morzem. Gofry kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem. Osłodź sobie życie i wypróbuj moje gofry. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy tylko zastosować się do kilku wskazówek.

Poznaj mój najlepszy i najprostszy przepis na pyszne gofry. Zaledwie z kilku składników przygotujesz chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku gofry. Prosty i szybki w wykonaniu deser dla całej rodziny. Dzieci je uwielbiają 🙂 Idealne danie przede wszystkim na słodkie śniadanie lub kolację. Gofry możesz za każdym razem podawać z innymi dodatkami: tradycyjnie posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, posmarowane dżemem, a także z bitą śmietaną. Moja rodzina lubi także gofry polane płynnym miodem. Niebo w gębie 🙂

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane. Szklanka to pojemność 250ml. 1 gofr ma około 180 kcal.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smarowania gofrownicy (olej, smalec gęsi)

Do ciasta na gofry dodaję tylko symbolicznie szczyptę cukru. Nie trzeba słodzić gofrów, gdyż wszelkie dodatki są wystarczająco słodkie 🙂 Ilość gofrów, jaką upieczesz z podanych proporcji, zależy od wielkości i głębokości użytej gofrownicy.

Sposób wykonania chrupiących gofrów.

Do przygotowania gofrów potrzebować będziesz: 2 miski, mikser oraz gofrownicę. jeżeli chcesz by gofry były chrupiące skorzystaj z urządzenia o mocy minimum 1000 – 1200 W.

Krok 1.
Oddzielam żółtka od białek. Do miski wbijam żółtka, dodaję szczyptę cukru oraz szczyptę soli i miksuję na średnich obrotach miksera, aż uzyskam jednolitą pianę.

Krok 2.
Następnie wlewam 2 szklanki podgrzanego mleka oraz 5 łyżek oleju. Wsypuję 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki. Całość miksuję na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3.
W drugiej misce ubijam na najwyższych obrotach białka jajek, aż do uzyskania gęstej piany.

Krok 4.
Za pomocą drewnianej łyżki dodaję do ciasta na gofry ubitą pianę i delikatnie mieszam (także łyżką). Pamiętaj by dodawać pianę stopniowo i mieszać delikatnie. Dzięki temu gofry wyjdą puszyste i lekkie.

Krok 5.
Gotowe ciasto odstawiam i rozgrzewam gofrownicę. dzięki chochli nakładam ciasto, które jest dosyć sztywne. Rozprowadzam równomiernie i wyrównuję dzięki wypukłej strony łyżki na całej powierzchni. Dzięki temu gofry są równe i proporcjonalne.

Gofry piekę około 5 minut. W trakcie pieczenia nie podnoszę gofrownicy. Gofry by się rozwarstwiły. Obserwuję jak gofry rosną i zarumieniają się. W zależności od głębokości urządzenia oraz mocy grzewczej pieczemy gofry od 3 do 6 minut. Postępuj oczywiście zgodnie z instrukcja gofrownicy. Większość współczesnych urządzeń ma zielone diody sygnalizujące koniec grzania.

Po upieczeniu, odkładam gofry na metalową kratkę lub pionowo opieram np o kubek :-). Dzięki temu odparuje nadmiar wody, a gofry będę mega chrupiące i przede wszystkim smaczne.

Gofry podaję na ciepło posypane cukrem pudrem. Moje dzieci lubią także:

  • polane czekoladą
  • z bitą śmietaną
  • obsypane sezonowymi owocami
  • posmarowane dżemem.
  • polane płynnym miodem

Jak zrobić chrupiące gofry?

Dobry przepis i umiejętność wykonania to oczywiście tylko połowa sukcesu. Cały sekret chrupiących gofrów tkwi przede wszystkim w odpowiedniej gofrownicy. To dlatego gofry nad morzem smakują nam najlepiej. Pomijając fakt, iż składają się z wielu wspomagaczy i pozostałych sztucznych składników, profesjonalne lokale wyposażone są w mocne maszyny do pieczenia.

Minimalna moc gofrownicy, dzięki której upieczesz pyszne i chrupiące gofry to 1000 – 1200 W.

Zobacz także przepis na FIT gofry owisane.

Przed pieczeniem dobrze rozgrzewam gofrownicę. Mój model zmienia kolor diody i informuje o odpowiedniej temperaturze. Gofrownicę smaruję tłuszczem na początku pieczenia i co 3 partię gofrów. W zasadzie jeżeli masz nową gofrownicę, to wystarczy ją tylko raz natłuścić przed pieczeniem, ponieważ ciasto zawiera w sobie olej. Jednak przy zużytej powierzchni, polecam co 3 partię przesmarować tłuszczem.

Podczas pieczenia nie otwieram gofrownicy.

Gofry piekę zaraz po rozgrzaniu gofrownicy. Dzięki temu świeżo zrobione ciasto jest cały czas puszyste, a gofry wychodzą chrupiące i pulchne w środku. Smakują jak te z nadmorskiej budki. Proste do przygotowania, w domowym zaciszu 🙂 Takie gofry to prawdopodobnie idealny pomysł na deser dla całej rodziny, albo na weekendowe śniadanie. Smacznego!

Zobacz także gofry z diety ketogenicznej:

Gofry keto z serkiem mascarpone i mąki kokosowej

Idź do oryginalnego materiału