Chrupiące ciastka serowe. Poznaj szybki przepis na słoną przekąskę. Ciastka z parmezanem będą hitem na każdej imprezie, pikniku i grillu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla Ciebie przepis na słone ciasteczka z parmezanem, którym trudno się oprzeć. Są chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Wyglądają jak plasterki żółtego sera. Taka słona przekąska sprawdzi się zarówno na imprezę, grilla czy do podjadania do filmu zamiast kupowanych chipsów. Przekonaj się, jak świetnie smakują i wypróbuj prosty przepis na ciastka serowe.

Słone przekąski - sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na szybkie słone przekąski? Proponuję przepis na chrupiące ciasteczka serowe. Do ich przygotowania wykorzystałam ser parmezan, ale możesz sięgnąć także po inny twardy ser jak gouda czy cheddar. Ciastka są słone, pyszne i delikatne. Mają zabawny wygląd plasterków sera żółtego z dziurkami. Przygotowanie takich przekąsek nie jest bardzo trudne. To doskonała przekąska do podgryzania w czasie wieczorów filmowych czy spotkań ze znajomymi. Możesz zrobić je także na piknik.

Zobacz w galerii, jak przygotować słone i chrupiące ciastka z parmezanem.

Przepis na słone ciastka serowe

czas przygotowania: ok. 30 minut + schłodzenie ciasta + pieczenie
duża porcja na ok. 50 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka soli.

Błyskawiczne i pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego. Zobacz przepis

Lekkie, chrupiące i pachnące bazylią małe pizzerinki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Możesz zrobić je na każdą okazję, choćby gdy goście już pukają do drzwi.…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciastka serowe z parmezanem?

  1. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  2. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj zimne masło, starty ser oraz sól.
  3. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć rękami. jeżeli ciasto mocno się klei, to podsyp je odrobiną mąki pszennej.
  4. Schowaj ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Odkrój porcję ciasta i cienko rozwałkuj.
  6. Za pomocą miski lub talerzyka wycinaj duże koła.
  7. Każde koło podziel na 6 części.
  8. Wycinaj dziurki różnej wielkości, dzięki np. słomki, okrągłej końcówki rękawa cukierniczego czy zakrętki.
  9. Przekładaj ostrożnie ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut.
  11. Po upieczeniu serki są na początku miękkie, zostaw je chwilę na blaszce. Gotowe.

Chrupiące ciastka serowe. Poznaj szybki przepis na słoną prz...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału