Warzywa z grilla - najlepszy przepis
Planując imprezę grillową, warto oprócz mięsa przygotować również zdrowe i lekkie warzywne dodatki. Proponuję przepis na pyszne bataty z grilla. Są idealnie słodkie, pikantne i aromatyczne. Bardzo lubię doprawiać je ziołami prowansalskimi, czyli gotową mieszanką m.in. bazylii, tymianku i rozmarynu. Można przygotować je na rozgrzanym ruszcie, patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. To proste i bardzo smaczne danie.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne bataty z grilla.
Przepis na bataty z grilla
czas przygotowania: ok. 15 minut + grillowanie ok. 20 minut
porcja na: 5-6 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 bataty,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Pyszna sałatka ziemniaczana do dań z grilla. Wypróbuj prosty przepis
Do potraw z grilla warto podać pyszną sałatkę. Mam dla ciebie sprawdzony pomysł na taką przekąskę. Proponuję przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, czerwoną cebulą i kiszonymi ogórkami. Sekret…
Jak zrobić bataty z grilla?
- Umyj i osusz bataty.
- Obierz bataty ze skórki, aż dotrzesz do intensywnie pomarańczowego wnętrza.
- Pokrój bataty na plastry.
- Wypłucz plastry batatów w zimnej wodzie i przełóż na ręcznik papierowy.
- W miseczce wymieszaj olej z solą, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
- Posmaruj wytarte z wody bataty przygotowaną marynatą.
- Grilluj bataty na rozgrzanym ruszcie lub tacce do grilla.
- Każdy plaster grilluj po ok. 10 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: