Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

pysznosci.pl 4 godzin temu
Jeśli szukasz sałatki, która łączy świeżość, lekko pikantny akcent i chrupkość – to przepis właśnie dla Ciebie. Sałatka z krewetkami i dressingiem miodowo-chili to lekki, ale treściwy pomysł na lunch lub kolację. Najpierw 220 g ugotowanych i obranych krewetek zamarynuj przez 30 minut w mieszance z 3 łyżek oliwy z oliwek, sokiem z ½ limonki, ⅓ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Następnie podsmaż je na patelni – około 3–4 minuty z każdej strony. Do dużej miski wrzuć poszarpane liście 1 główki sałaty rzymskiej, połówki 200 g pomidorków koktajlowych, cienko pokrojoną 1 małą czerwoną cebulę, kawałki dojrzałego awokado i pokrusz 40 g solonych krakersów. Przygotuj dressing z 2 łyżek miodu, 4 łyżek oliwy z oliwek, ⅓ łyżeczki płatków chili i ⅓ łyżeczki soli – polej nim gotową sałatkę. Dodaj usmażone krewetki i podawaj od razu. Lekka, kolorowa i pełna smaku!
Idź do oryginalnego materiału