Panierowana mozzarella w chrupiącej panierce to idealny przepis na imprezę. Błyskawicznie znika z talerzyka, a zrobisz ją w kilka minut.
Mozzarella w chrupiącej panierce to mój niezawodny przepis na przekąskę, która zachwyci wszystkich gości na imprezie. Po ugryzieniu spod chrupkiej skorupki uwalnia się pyszne, półpłynne wnętrze, które apetycznie rozlewa się w ustach. W prostych składnikach tkwi sukces i prawdziwy raj dla podniebienia. To niezawodna przystawka na każdą okazję: od urodzin, po rodzinny wieczór filmowy, na większej imprezie kończąc. Wystarczy kilka podstawowych składników, chwila na smażenie i gotowe. Dzięki serwowaniu mozzarelli na patyczkach jedzenie jest wygodne i nie brudzi rąk.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Chrupiąca panierowana mozzarella
Składniki:
- 200 g sera mozzarella,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- płatki kukurydziane,
- mąka pszenna.
Sposób przygotowania:
- Ser mozzarella w kostce dzielę na niezbyt cienkie plastry. W każdy kawałek wbijam drewniany widelec. Ważne jest, aby nie używać plastiku, bo stopi się podczas smażenia, uwalniając toksyczne związki i nasza przekąska nada się tylko do wyrzucenia.
Chrupiąca panierowana mozzarella – Pyszności
- W trzech miskach umieszczam kolejno mąkę pszenną, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z płatkami kukurydzianymi. Dokładnie obtaczam kawałki przygotowanego sera, zanurzając po kolei w mące, jajku, bułce i znów jajku oraz bułce. Pamiętaj, żeby wybrać zwykłe płatki kukurydziane, bez dodatku miodu i orzeszków.
Panierowanie mozzarelli – Pyszności
- W garnku rozgrzewam olej. Smażę przygotowane kawałki mozzarelli w panierce w głębokim oleju przez kilka minut, aż panierka się zarumieni. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
Panierowana mozzarella – Pyszności
- Usmażony ser podaję od razu po usmażeniu, kiedy wnętrze jest płynne. Chrupiącą przekąskę możesz podać samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tutaj sos tatarski, sweet chilli, tysiąca wysp czy po prostu ketchup.
Smacznego!Chrupiąca panierowana mozzarella – Pyszności