Chrupiąca czosnkowa zapiekanka z mozzarellą i parmezanem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności


Chrupiąca zapiekanka czosnkowa z całymi ząbkami czosnku i serem to pyszny pomysł na kolację. Prosta bagietka w najlepszym wydaniu.

Moja rodzina wręcz przepada za chrupiącą, ciepłą bagietką z czosnkiem i serem. Smakuje jeszcze lepiej niż klasyczne zapiekanki, a jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka chwil. Upieczone ząbki czosnku tracą swoją ostrość i nabierają delikatnie maślanego aromatu. Do przygotowania takiej zapiekanki świetnie sprawdzi się zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo. Z tym przepisem zyskuje nowe, pyszne życie. Ser i czosnek to połączenie po prostu idealne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zapiekanka czosnkowa

Składniki:

  • 20 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła roztopionego
  • 150 g sera mozzarella
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnki obieram i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, zalewam oliwą i posypuję solą. Piekę pod przykryciem w 130 st. Celsjusza przez 2 godziny. Dzięki temu pozbywam się ostrości i wydobywam maślany smak.

    Pieczony czosnek- Pyszności

  2. Miękkie masło przekładam do miski i mieszam ze startym parmezanem i mozzarellą. Doprawiam pieprzem oraz solą.
  3. Bagietkę przekrawam na dwie połówki.

    Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

  4. Na bagietkach rozsmaruj przygotowane masło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i podpiecz pieczywo przez 15 minut.
  5. Na podpieczonym pieczywie ułóż upieczone ząbki czosnku i posyp posiekanym szczypiorkiem.

    Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

  6. Zapiekanki są już gotowe i czekają na schrupanie. Najlepiej smakują na ciepło. Najczęściej podaję je samodzielnie, ale możesz również przygotować prosty sos lub odrobinę kwaśnej śmietany.
    Smacznego!

    Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału