Chowasz do lodówki napoczętą cebulę? Łatwo pozbędziesz się jej nieprzyjemnego zapachu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak przechowywać napoczętą cebulę?/źródło: Julia Filirovska, Pexels


Cebula to niezastąpiony składnik w każdej kuchni. Wiele osób ma z nią jednak konkretny problem. Co zrobić, aby specyficzny zapach napoczętej cebuli nie rozniósł się w lodówce? Odpowiedź już na ciebie czeka!

Już na wstępie muszę się do czegoś przyznać. Nie za bardzo lubię pracować z cebulą i to z kilku powodów. Oczywiście wiem, iż jest ona bardzo ważna w procesie przygotowania wielu dań. Nie oznacza to jednak, iż jej krojenie i płacz jednocześnie, to coś przyjemnego. Tak, za każdym razem kiedy kroję cebulę, dosłownie zalewam się łzami.

To jednak nie koniec. Bardzo często nie zużywam cebuli w całości, dlatego wkładam ją do lodówki, aby gwałtownie się nie zepsuła. Takie działanie ma jednak nieprzyjemne skutki, bo specyficzny zapach cebuli przenosi się na inne produkty. Dlatego też zjedzenie domowego deserku z akcentem cebulowym nie jest żadną przyjemnością. Ale wcale nie musi tak być. Trzeba tylko wiedzieć, co dokładnie zrobić.

Nie przegap: Duszona karkówka z cebulą w sosie własnym. Przepis jak za dawnych lat

Przechowywanie cebuli w kuchni

Zacznę jednak od początku. Oczywiście cebuli kupionej w łupinie nie trzeba trzymać w lodówce. Do tego zadania może spokojnie posłużyć spiżarnia, albo ciemna szuflada. Dobrze by było, aby taka skrytka znajdowała się daleko od piekarnika i kuchenki, bo cebula pod wpływem ciepła, może zacząć psuć się dużo szybciej.

I jeszcze jedna kluczowa sprawa. Cebuli w takiej postaci nie należy przechowywać w foliowych workach. Lepiej trzymać je w koszyku lub pudełku, gdzie będzie mieć zapewnioną odpowiednią wentylację.

Napoczęta cebula — jak ją przechowywać?

Co jednak zrobić z cebulą, której nie wykorzystaliśmy w całości? Przecież wyrzucenie jej do kosza odpada już na samym starcie. Nie wolno marnować ani grama jedzenia. Zgadzasz się ze mną?

Jak przechowywać napoczętą cebulę?/źródło: Julia Filirovska, Pexels

Jaka jest więc alternatywa. Oczywiście lodówka. Tylko tu pojawia się kolejny problem, co zrobić, aby bardzo silny i niezbyt przyjemny zapach cebuli nie przeniósł się na inne produkty przechowywane w lodówce? Jak się okazuje, istnieje bardzo proste i skuteczne rozwiązanie.

Cebulę należy umieścić w szczelnym pojemniku lub woreczku z suwakiem. Możesz też szczelnie owinąć ją folią aluminiową. Pamiętaj jednak, aby zawsze umieszczać napoczętą część bezpośrednio na spodzie. W ten sposób można przechowywać cebulę do 5 dni.

Co więcej, choćby kiedy wyjmiesz cebulę po kilku dniach z lodówki i zobaczysz, iż jej napoczęta część nie jest już pierwszej świeżości, dobrze ją odkroić i sprawdzić pozostały kawałek warzywa. Może się okazać, iż jak najbardziej można go jeszcze użyć i trzeba pozbyć się tylko jednej warstwy.

Zobacz także: Schab z piekarnika z ogórkami i cebulą. Zapiekane z żółtym serem

Idź do oryginalnego materiału