Kvarner to region i zatoka położone w zachodniej części Chorwacji, między półwyspem Istria a pasmem Welebitu i regionem Lika, nad Morzem Adriatyckim. Tworzy wąski pas, w którego skład wchodzą m.in. wyspy Krk, Pag, Rab, Cres i Lošinj. Miejsce to kilkukrotnie docenił Robert Makłowicz, który pokochał Chorwację na tyle, iż kupił tam dom. Stało się też jednym z bohaterów programu "Makłowicz w podróży", w którym odwiedził zatokę i wyspy Losinj, Cres oraz Krk. Zachwycił się nim także kilka lat później, gdy na kanale YouTube prezentował historyczną Dalmację. Choć w malowniczym regionie Kvarner położone jest "chorwackie Monte Carlo", czyli ekskluzywna Opatija, oraz Rijeka, największy port Chorwacji, to wciąż trudno mówić o tłumach.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Wyjątkowe miejsce w Chorwacji. Co warto zobaczyć w regionie Kvarner? Nie tylko Rijeka
Kvarner to połączenie rajskich plaży, urokliwych zatoczek, lazurowej wody i górzystych terenów tworzących widoki, które zapierają dech. Sercem regionu jest Rijeka, słynny kurort, do którego od 2025 roku dojedziesz pociągiem z Polski. To dobra wiadomość dla tych, którzy chcą uniknąć zatłoczonych lotnisk. Popularne i warte odwiedzenia są też miejscowości Opatija, Rabac, Novi Vinodolski i Crikvenica. To świetny punkt wypadowy do dalszego zwiedzania Istrii i Dalmacji.
OpatijaTatiana Gnuchykh / Shutterstock
Robert Makłowicz tu wracał i to nie raz. O regionie Kvarner będzie głośno
Nie brakuje tu zarówno eleganckich hoteli, luksusowych ośrodków, jak i pensjonatów i miejsc, które można nazwać ukrytymi skarbami idealnymi do spędzenia spokojnego wypoczynku. Kvarner to też idealny kierunek dla ceniących sobie dobrą kuchnię. Dowodem jest wspomniany już program Roberta Makłowicza. W regionie dominują lekkie dania, pełne owoców morza i ryb. Na miejscu Makłowicz miał więc okazję degustować carpaccio z okonia morskiego, ravioli z krewetkami i dzikimi szparagami, kotlecików jagnięcych w szałwiowym sosie, sardynek prosto z kutra, wypiekanego na miejscu pieczywa i świeżych ziół, a choćby lokalnych trunków.
Nic więc dziwnego, iż w 2026 roku Kvarner otrzyma tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego. Wyróżnienie to przyznaje Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT), a trafia ono do szczególnych miejsc mogących pochwalić się dziedzictwem kulinarnym. To więc dobry moment, by zachwycić się regionem, zanim skuszeni festiwalem smaków turyści zjadą do niego tłumnie.