Chłopski garnek z młodą kapustą

kardamonowy.pl 2 lat temu

Kule, znowu wracam do nieregularnego wrzucania postów na bloga. No tak być nie może, nie po to się w to wszystko wkręciłam, żeby zajmować się tym po łebkach. My teraz ma więcej pracy, Tolka siedzi ze mną w domu, no jakoś się nie składa. Mam teraz luźne 30 minut, więc jestem.
Chłopski garnek z młodą kapustą. Wyszło znowu trochę przypadkiem. Po ostatniej większej imprezie po zamrażalniku walają mi się kiełbasy, nie wiem ile ich tam jeszcze jest. 20? Nie wiem. No i sukcesywnie staram się je do czegoś dokładać lub coś z nich robić. Mój zamrażalnik nie ma opcji rozciągania się. Niestety.
W domu mam także od jakiegoś czasu dość często młodą kapustę. Postanowiłam ją więc dorzucić do chłopskiego garnka. Wiedziałam, iż kapusta nic mi w nim nie zepsuje. No nie zepsuła, zdecydowanie. Powiem więcej, całość wyszła przepyszna. Genialna w swojej prostocie. W ogóle ten smak od razu skojarzył mi się z latem, z wsią, wiecie, z taką domową pyszną kuchnią. Nie przypominam sobie, żebym jadała takie rzeczy jeżdżąc na wieś na wakacje, ale to była moja pierwsza myśl.
I jeszcze jedna ważna rzecz. Ta potrawa jest zdecydowanie lepsza na drugi dzień. Zresztą odkąd pamiętam potrawy z kapusty i papryk zawsze bardziej smakowały mi dzień później.
Chłopski garnek z młodą kapustą wyszedł tak smaczny, iż po jednej partii od razu zrobiłam kolejną. Za każdym razem wciągałam je ze świeżym chlebem, który od dłuższego czasu sama piekę w domu. Py-cha.


Składniki:
1 długa kiełbasa
1 duża czerwona papryka
pół małej główki młodej kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
pół szklanki wody
ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej papryki
ćwierć łyżeczki wędzonej mielonej papryki
1 liść laurowy
pół pęczka koperku
sól
pieprz
olej rzepakowy (opcjonalnie)
(przepis na 3 porcje)

Kiełbasy kroimy w cienkie półplasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy na niewielkiej ilości oleju.
Paprykę myjemy i kroimy w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Kapustę cienko szatkujemy.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy paprykę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, często mieszając. Następnie dorzucamy do tego kapustę, cebulę i ząbki czosnku. Wszystko smażymy na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Często mieszamy. Pod koniec dosypujemy do tego mielone papryki, smażymy wszystko paręnaście sekund. Do kiełbasy wrzucamy pomidory, wlewamy wodę, dodajemy oregano i liść laurowy, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek.

Podobne przepisy:
Młoda kapusta z ziemniakami
Młoda kapusta po węgiersku

Idź do oryginalnego materiału