Chłodnik z kalafiora z oliwą dyniową

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chłodnik z kalafiora z oliwą dyniową / Fot. Magdalena Sitek – Radio Kielce


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie w Radiu Kielce na 101,4 MHz o godzinie 10:30 oraz na radiokielce.pl.

Chłodnik z kalafiora z oliwą dyniową / Fot. Magdalena Sitek – Radio Kielce

Chłodnik z kalafiora z oliwą dyniową

SKŁADNIKI:
  • 1 kalafior około 60 dkg
  • 1 litr mleka migdałowego (opcjonalnie mleko kokosowe lub sojowe)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 listki kafiru (limonki)
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 20 dkg kwaśnych jabłek
  • 2 niewielkie szalotki
  • 10 dkg margaryny roślinnej (może być masło roślinne)
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Kalafior dokładnie myjemy, posypujemy cukrem i przekładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do złotego koloru).

Szalotkę i jabłka kroimy i dusimy na margarynie. Gdy są miękkie zalewamy mlekiem, dodajemy kalafiora, trawę cytrynową, liście kafiru i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy liście kafiru i trawę cytrynową. Całość dokładnie blendujemy.

Tak przygotowaną zupę chłodzimy. Podajemy skropioną oliwą z dyni. Jako dodatek podajemy grzanki.

Autor: Łukasz Wasik – szef kuchni restauracji Żółty Słoń w Kielcach.


Idź do oryginalnego materiału