Chlebek z camembertem i obłędnym musem winogronowym. Znajomi będą zachwyceni

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności


Prosty, domowy chlebek drożdżowy nadziewany camembertem to prosta przekąska i wprost idealna na imprezę. Z musem winogronowym smakuje wyśmienicie.

Camembert to jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych na rynku. Ma również dość przystępny, niezbyt ostry smak, więc chętnie sięgają po niego nie tylko dorośli. W połączeniu z chrupiącym chlebem drożdżowym smakuje po prostu przepysznie. Całość przełamałam słodkim musem winogronowym. To przekąska wprost stworzona do dzielenia się – wykładam ją na duży talerz, a moi bliscy odrywają kawałki pieczywa z serem i zanurzają w domowym sosie. Idealne na rodzinną kolację, spotkanie ze znajomymi lub pyszną przekąskę.

Chlebek z camembertem i musem winogronowym

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ser camembert
  • odrobina mleka do posmarowania

Mus z winogron

  • 1 kg winogron
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewam ciepłe mleko i dodaję suszone drożdże oraz cukier. Mieszam.
  2. Następnie wlewam oliwę z oliwek, sól i mąkę pszenną i wyrabiam ciasto.

    Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

  3. Gotowe ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. W międzyczasie przygotowuję mus winogronowy. Winogrona dokładnie myję i dzielę na pół. Wrzucam do wysokiego naczynia i blenduję.
  5. Zblendowane winogrona przelewam do garnuszka, dodają mąkę ziemniaczaną i podgrzewam, aż mus zgęstnieje.

    Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

  6. Podrośnięte ciasto wyrabiam na stole podsypanym mąką, rozwałkowuję i wycinam kółka. Możesz zrobić to przy pomocy foremki lub wąskiej szklanki.
  7. Kawałki sera camembert zawijam w wycięte kawałki ciasta.

    Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

  8. Przygotowane kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robię to dość ciasno, jedna kulka przy drugiej. Smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 15-20 minut.

    Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

  9. Upieczone chleb podaję z winogronowym sosem. Odrywaj kawałki i zanurzaj w musie winogronowym. Idealne połączeni smaków!

    Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału