Prosty, domowy chlebek drożdżowy nadziewany camembertem to prosta przekąska i wprost idealna na imprezę. Z musem winogronowym smakuje wyśmienicie.
Camembert to jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych na rynku. Ma również dość przystępny, niezbyt ostry smak, więc chętnie sięgają po niego nie tylko dorośli. W połączeniu z chrupiącym chlebem drożdżowym smakuje po prostu przepysznie. Całość przełamałam słodkim musem winogronowym. To przekąska wprost stworzona do dzielenia się – wykładam ją na duży talerz, a moi bliscy odrywają kawałki pieczywa z serem i zanurzają w domowym sosie. Idealne na rodzinną kolację, spotkanie ze znajomymi lub pyszną przekąskę.
Chlebek z camembertem i musem winogronowym
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ser camembert
- odrobina mleka do posmarowania
Mus z winogron
- 1 kg winogron
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewam ciepłe mleko i dodaję suszone drożdże oraz cukier. Mieszam.
- Następnie wlewam oliwę z oliwek, sól i mąkę pszenną i wyrabiam ciasto.
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
- Gotowe ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby drożdże zaczęły pracować.
- W międzyczasie przygotowuję mus winogronowy. Winogrona dokładnie myję i dzielę na pół. Wrzucam do wysokiego naczynia i blenduję.
- Zblendowane winogrona przelewam do garnuszka, dodają mąkę ziemniaczaną i podgrzewam, aż mus zgęstnieje.
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
- Podrośnięte ciasto wyrabiam na stole podsypanym mąką, rozwałkowuję i wycinam kółka. Możesz zrobić to przy pomocy foremki lub wąskiej szklanki.
- Kawałki sera camembert zawijam w wycięte kawałki ciasta.
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
- Przygotowane kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robię to dość ciasno, jedna kulka przy drugiej. Smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 15-20 minut.
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
- Upieczone chleb podaję z winogronowym sosem. Odrywaj kawałki i zanurzaj w musie winogronowym. Idealne połączeni smaków!
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności