Chlebek czosnkowy rwany. Przepis na puszysty chlebek z czosnkiem i ziołami. Idealna przekąska na imprezę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Puszysty, rwany chlebek czosnkowy to przysmak, który sprawdzi się idealnie na każdą imprezę, spotkania z bliskimi, a także jako pieczywo na kanapki. Mam dla ciebie niezawodny przepis na taką przekąskę. Pyszne nadzienie chlebka z czosnku i ziół dodaje mu smakowitego aromatu, a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu można swobodnie odrywać jego kromki. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na chlebek czosnkowy.

Przepis na chlebek czosnkowy rwany

czas przygotowania: ok. 2 godziny
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 150 ml kefiru,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 g masła miękkiego,
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.

Zobacz także: Idealne śniadanie na weekend. Drożdżowe rogaliki z czarnuszką i makiem. Ten przepis zawsze się udaje

Jak zrobić chlebek czosnkowy rwany?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 5 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli, kefir, ciepłą wodę, olej i drożdże.
  3. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi swoją wielkość.
  4. Masło wymieszaj z czosnkiem, pietruszką i czosnkiem niedźwiedzim.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta.
  6. Posmaruj ciasto masłem czosnkowym.
  7. Podziel ciasto na prostokąty.
  8. Składaj prostokąty na pół, masłem do środka i układaj złączeniem do góry w blaszce, najlepiej keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  10. Pieczemy chlebek ok. 45 minut w 170 stopniach.

Chlebek czosnkowy rwany. Przepis na puszysty chlebek z czosn...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału