Przepis na chlebek czosnkowy rwany
czas przygotowania: ok. 2 godziny
poziom trudności: średni
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 150 ml kefiru,
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 100 g masła miękkiego,
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.
Zobacz także: Idealne śniadanie na weekend. Drożdżowe rogaliki z czarnuszką i makiem. Ten przepis zawsze się udaje
Jak zrobić chlebek czosnkowy rwany?
- W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 5 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli, kefir, ciepłą wodę, olej i drożdże.
- Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi swoją wielkość.
- Masło wymieszaj z czosnkiem, pietruszką i czosnkiem niedźwiedzim.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Posmaruj ciasto masłem czosnkowym.
- Podziel ciasto na prostokąty.
- Składaj prostokąty na pół, masłem do środka i układaj złączeniem do góry w blaszce, najlepiej keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Pieczemy chlebek ok. 45 minut w 170 stopniach.
+10
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: