Chlebek bananowy na mące orkiszowej

justynadragan.pl 3 tygodni temu

Chlebek bananowy na mące orkiszowej jasnej z dodatkiem cynamonu i gorzkiej czekolady u góry. Do tego przepisu nie potrzebujesz miksera. Wystarczy miska, trzepaczka, widelec i waga ;). To naprawdę prosta sprawa. Chlebek jest przepyszny!


SKŁADNIKI:

  • 3 większe dojrzałe banany (400 g po obraniu)
  • 70 g oleju rzepakowego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 450
  • 10 g naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Banany powinny być mocno dojrzałe z ciemniejącą już skórką – wtedy są najsłodsze!

Banany obierz ze skórki, zważ (do przepisu potrzebujemy 400 g obranych bananów). Rozgnieć je w misce widelcem na puree. Dodaj olej, cukier i jajka, wymieszaj trzepaczką w misce. Wsyp przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Całość ponownie wymieszaj do połączenia.

Chlebek bananowy tuż po upieczeniu.

Powstałe ciasto przelej do formy keksówki o wymiarach ok. 10×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wysyp posiekane kostki czekolady.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia na kratce. Następnie pokrój nożem i jedz ze smakiem. Smacznego!


RADY:

  • jeśli korzystasz z mało dojrzałych bananów, zwiększ wtedy ilość cukru.
  • chlebek przechowuj w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Długo zachowa świeżość i wilgoć :).
  • sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem bananów KLIK.

Chlebek bananowy na mące orkiszowej

Idź do oryginalnego materiału